StoryEditor

Liška stopol lukratívne tendre

09.11.2005, 23:00
Prehodnocovanie lukratívnych tendrov na dodávku informačných systémov v réžii ministerstva obrany pokračuje. V hre už nie je Tokos (tzv. tretí mobilný operátor pre potreby armády), Persys (armádna personalistika), a najnovšie sa minulosťou stal aj Logis (logistika). Dôvod?
Prehodnocovanie lukratívnych tendrov na dodávku informačných systémov v réžii ministerstva obrany pokračuje. V hre už nie je Tokos (tzv. tretí mobilný operátor pre potreby armády), Persys (armádna personalistika), a najnovšie sa minulosťou stal aj Logis (logistika). Dôvod? Nahradia ich iné technologické riešenia. Za Logis mal štát zaplatiť pol miliardy korún, dodávku mala cez zmluvu o budúcej zmluve z roku 2003 na starosti eseročka IBM Slovensko. Projekt však narazil na technický problém.
Nevýhodné riešenie
Armáda totiž používa inú technologickú platformu, akú ponúkla IBM. "Takéto riešenie by pre nás bolo veľmi nevýhodné," zdôraznil riaditeľ odboru komunikačných a informačných systémov rezortu Stanislav Kendra. Štát by tak musel investovať do ďalšieho technického vybavenia, ktoré by umožnilo vzájomné prepojenie oboch systémov. Aj preto teda kúpili modul materiálového manažmentu na báze SAP (IBM chcelo pracovať na báze Oracle), ktorú už armáda využíva. "Takéto riešenie je nie len o vyše 10 percent lacnejšie, ale najmä oveľa bezpečnejšie a funkčnejšie," vysvetľuje Kendra. Generálny riaditeľ IBM Boris Kekeši sa k tomu nechcel vyjadriť.
Zlá stratégia?
Odborníci chápu postup ministerstva, no kritický komentár si neodpustia. "Ak v akomkoľvek rezorte existuje dlhodobá stratégia budovania informačných systémov, nemalo by sa stávať, že sa vyberie nejaký systém a o rok alebo o dva sa príde na to, že je vlastne nepotrebný," prízvukuje prezident IT asociácie Slovenska Juraj Sabaka. Súhlasí s ním aj poslankyňa NR SR Beáta Brestenská: Je to neprofesionálne. Rezort sa bráni: Máme jasne stanovené ciele aj požiadavky a snažíme sa ich naplniť. Kendra pripomenul, že ich experti už vlani rozhodli, že základným prvkom informačných systémov v rezorte bude platforma SAP. Tú má u nich na starosti súkromná firma Beset - zabezpečuje už aj personálny informačný systém a logistické riešenia. Zákazky získava priamo, bez verejnej súťaže. "Pracujú pre nás už od roku 1996, vydefinovali, ako má celý systém vyzerať. Autorské práva ich oprávňujú v dokončení systému pokračovať," upozornil Kendra. Túto otázku riešil rezort aj s Úradom pre verejné obstarávanie. Podľa vestníka verejného obstarávania získal Beset iba v tomto roku od ministerstva zákazky za vyše 160 miliónov Sk.
Lukratívny tender vo finále
Už tento mesiac by mal byť známy víťaz tendra na komunikačný systém Mokys. V hre o 7,5-miliardovú zákazku sú už len tri firmy - Thales Communications S.A, BAE SYSTEMS Information and Electronics Systems a Selenia Communications SpH. Projekt Mokys by mal zabezpečiť plnohodnotné prepojenie jednotiek slovenskej armády na NATO. Vybudovaný by mal byť do roku 2014. Pôvodný projekt Tokos zastavil minister obrany Juraj Liška krátko po nástupe do funkcie v roku 2003. Pôvodne mal stáť ešte o miliardu viac ako Mokys. Ministrovi sa projekt zdal predražený, a preto odmietol zákazku podpísať.

Pravidlá hry pre informačné systémy
Živelné budovanie informačných systémov. Takmer žiadna spolupráca. Vysoké náklady. Toto sú najzávažnejšie prekážky elektronizácie verejnej správy. Už čoskoro by to však malo byť inak. Vláda včera schválila návrh zákona o systémoch verejnej správy, ktorý jasne určuje pravidlá. "Mal by definovať, čo sú systémy verejnej správy a čo je potrebné na ich prepojenie," tvrdí poverený riaditeľ odboru pre informačnú bezpečnosť a štandardy ministerstva Peter Biró. Riadiť sa ním budú musieť nielen ministerstvá, ale aj samospráva, platiť by mal už od januára 2006. Tento zákon je podľa Sabaku krok správnym smerom. "Doteraz si každý budoval čo chcel a medzi jednotlivými systémami chýba prepojenie." Legislatíva počíta s päťročným prechodným obdobím, ktoré umožní, aby sa všetci prispôsobili novým štandardom. Pokiaľ to nespravia, môžu dostať až miliónovú pokutu. "Času nemáme nazvyš, lebo v informatizácii výrazne zaostávame za európskym priemerom." Návrh zákona o informačných systémoch je prvým krokom k poskytovaniu služieb verejnej správy cez internet.

Informačné systémy MO SR

Zrušené systémy
- Persys: mala pôvodne vybudovať firma Softip. Jej zmluva však vypršala ešte v roku 2003. Chýbalo potvrdenie o bezpečnostnej previerke.
- Logis: víťazom tendra bola najprv spoločnosť Slovakodata. Neúspešní kandidáti ale proti rozhodnutiu výberovej komisie podali námietky na Úrad pre verejné obstarávanie. Ten výber komisie zrušil a určil prehodnotiť čiastkové kritériá. Na druhý pokus vyhrala IBM Slovensko. Slovakodata podala dve žaloby na Najvyšší súd SR. Jednu už súd s definitívnou platnosťou zamietol a dal za pravdu úradu. Druhá vec ešte nie je skončená, firma sa odvolala.

Fungujúce informačné systémy:
- Ekonomický IS
Prevádzkové IS:
administratívny, katastrálny a vojenský informačný systém o území
Letecké IS: LETVIS (letecký vizuálny informačný systém), ASOC (Operačné centrum pre podporu letectva) a LINDA

Výdavky MO SR na informačné a komunikačné systémy (v mil. Sk)

1993

77,5

1994

106,8

1995

360,5

1996

541,2

1997

559,8

1998

429,1

1999

287,2

2000

592,9

2001

964,0

2002

1 018,2

2003

1 361,0

2004

1 090,5

Zdroj: MO SR
01 - Modified: 2003-01-29 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: V Dolinskej miznú miliardy korún
menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
08. máj 2024 21:53