StoryEditor

Viac ako 500 tisíc Slovákov každoročne dovolenkuje v zahraničí

03.05.2007, 15:37
Autor:
TASRTASR
Viac ako pol milióna Slovákov každoročne vycestuje za oddychom do niektorej zahraničnej destinácie. Vyplýva to z informácií, ktoré dnes na tlačovej besede poskytol riaditeľ Konzulárneho odboru MZV SR Ľubor Bystrický.

V obľúbenosti krajín vedie Chorvátsko, kam každoročne vycestuje vyše 200 tisíc Slovákov. V Tunisku strávilo minulý rok dovolenku 70 tisíc a v Egypte 40 tisíc našincov. Pomaly opäť narastá slovenský turizmus v Bulharsku a v Turecku.
Podľa slov riaditeľa, občania našej krajiny musia dbať na to, aby mali platné cestovné doklady, víza, dostatočné finančné prostriedky a poistenie. "Je tiež nevyhnutné rešpektovať zákony, ktoré v tej krajine platia a mnohokrát sú odlišné od toho, na čo sme zvyknutí zo Slovenska," uviedol Bystrický. Z hľadiska slovenských snáh o získavanie bezvízových stykov je podľa riaditeľa potrebné, aby sme dodržiavali čas, na ktorý nám bolo vízum udelené.
Ak občania cestujú do zahraničia za prácou, či už dlhodobo alebo sezónne, Bystrický odporúča preveriť si dôveryhodnosť agentúry, ktorá mu prácu sprostredkúva. Ak sa náš občan ocitne vo finančnej tiesni, naše úrady mu poskytnú peniaze, ale len vo forme návratnej pôžičky, ktorú musí po návrate domov uhradiť.
Najvyhľadávanejšou krajinou z hľadiska trhu práce je pre Slovákov Veľká Británia, kde ich pracuje až 40 tisíc a Írsko s 15 tisíc pracujúcimi zo Slovenska.
Slováci, ktorí sa mimo Európskej únie dostanú do problémov a v danej krajine nie je žiaden slovenský úrad, môžu sa obrátiť na ktorékoľvek veľvyslanectvo alebo konzulát patriaci štátu EÚ. Umožňuje nám to Európska konzulárna ochrana a naše európske občianstvo.
"Na domovskej stránke MZV www.mzv.sk je možnosť nájsť si informácie o jednotlivých krajinách z hľadiska vízových povinnosti a potreby rôznych cestovných dokladov, nájdete tam aj adresy našich zastupiteľstiev a dozviete sa aj o celkovej situácii v krajine, kam chcete vycestovať," dodal Bystrický.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
28. apríl 2024 13:35