StoryEditor

Kollár tvrdí, že odmietanie pohotovostných služieb zníži zdravotnú starostlivosť

03.05.2006, 19:26
Autor:
TASRTASR

Odmietanie lekárov vo Fakultnej nemocnici s poliklinikou (FNsP) Bratislava nastúpiť do ústavných pohotovostných služieb (ÚPS) v krátkom čase zníži poskytovanie zdravotnej starostlivosti (ZS). Predseda štrajkového výboru Marian Kollár pre TASR uviedol, že lekári v rámci druhej etapy štrajku nie sú ochotní robiť ÚPS a nadčasovú prácu, keďže väčšina z nich už má prekročený ročný limit hodín.
Kollár poukázal na to, že zamestnanci v súčasnosti nastupujú do ÚPS na základe nariadenia riaditeľom a po službe odchádzajú domov. To znamená, že v nasledujúci deň na oddelení alebo klinike chýbajú. Onedlho budú chýbať pri základných výkonoch a operáciách a dokonca sa budú musieť odkladať aj plánované zákroky, vysvetlil.
Riaditeľ FNsP Valerián Potičný nariaďuje zamestnancom ÚPS, ktorá podľa Kollára je v rozpore so zákonom. Štrajkový výbor FNsP čaká, ako sa vyjadrí krajský inšpektorát práce a kedy dôjde k nejakému ohrozeniu zdravia a života občanov. Zároveň bude pozorne sledovať, aké stanovisko k situácii zaujme Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou.
Vedenie FNsP Bratislava zabezpečilo aj na dnes poskytovanie zdravotnej starostlivosti na ÚPS. Riaditeľka pre zdravotnú starostlivosť FNsP Katarína Sedláková pre TASR uviedla, že manažment nemocnice naďalej rokuje s vedením jednotlivých oddelení a kliník.
Kým v utorok 2. mája bolo zo 100 oddelení a kliník FNsP desať problémových v súvislosti s odmietaním nastúpiť do ÚPS kvôli prečerpaniu ročného limitu, dnes ich podľa Sedlákovej je menej. V utorok riaditeľ musel nariadiť 15 zamestnancom nástup do ÚPS, dnes podľa Sedlákovej už o trom menej. Na niektorých oddeleniach a klinikách sú služby dohodnuté do 15. mája alebo do konca mesiaca.
"Nechceme, aby zamestnanci mali pocit, že uzatvárajú dohodu pod nátlakom. Tam, kde chcú mať najskôr dohodnuté podmienky a nechcú podpisovať žiadny súhlas so službou v ÚPS, je to ich voľba. Riešime to týmto spôsobom," povedala Sedláková.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
28. apríl 2024 19:22