StoryEditor

Žilina preverí rozhodnutia predchádzajúceho vedenia

18.01.2007, 14:20
Autor:
SITASITA
Mesto Žilina by malo preveriť všetky rozhodnutia predchádzajúceho vedenia žilinskej radnice o výstavbe nákupného centra Aupark.

Mesto Žilina by malo preveriť všetky rozhodnutia predchádzajúceho vedenia žilinskej radnice o výstavbe nákupného centra Aupark. "Keďže všetky rozhodnutia za mesto podpisoval štatutár - primátor, tak som požiadal súčasného primátora, aby preveril všetky súhlasné stanoviská, ktoré dávalo mesto na Aupark, pretože sa domnievame, že tam bolo porušených viacero zákonov," konštatoval poslanec mestského zastupiteľstva a člen OZ Za krajšiu Žilinu Dušan Maňák. Pozemky, ktoré sú určené na výstavbu Auparku sa navyše podľa Maňáka predali ako námestie, a to sa podľa platného stavebného zákona môže zmeniť na stavebný pozemok len zmenou územného plánu mesta, čo sa nestalo.
Nový primátor Žiliny Ivan Harman chce, aby v Žiline vyrástlo nákupné centrum Aupark, ale nie v centre mesta na Námestí Ľ. Štúra, rokuje preto s investorom o umiestnení v inej lokalite. "Rokujeme s investorom priebežne od volieb, výsledky ešte nie sú zrejmé a myslím si, že by nebolo vhodné, aby sme výsledky našich diskusií prezentovali, tak sme sa dohodli s investorom. Ale hľadáme riešenie, ktoré bude na prospech investora, aj na prospech občanov a hlavne mesta Žiliny," informoval Harman.
Kauzu Aupark rieši žilinský krajský súd, pretože územné rozhodnutie zažaloval jeden z vynechaných účastníkov územného konania, hotel Slovakia, ktorý susedí s pozemkami pre nákupné centrum. Rozhodnutie teda nie je právoplatné až do ukončenia súdneho konania medzi spoločnosťou Slovak Invest Corporation, ktorá zastrešuje tento hotel, žilinským Krajským stavebným úradom, Mestom Žilina a Spoločným obecným úradom v Žiline. Proti Auparku na Štúrovom námestí sa v Žiline zdvihla vlna nevôle už pri predaji tohto pozemku za nižšiu ako trhovú cenu, proti jeho umiestneniu, ktoré by skomplikovalo dopravu v Žiline či pri výrube desiatok zdravých stromov pre výstavbu tohto obchodného centra. OZ Za krajšiu Žilinu zorganizovalo preto v meste viacero protestov. Aupark v Žiline mali pôvodne otvoriť už na jeseň minulého roka.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
26. apríl 2024 16:19