StoryEditor

SR musí H. Dobálovi zaplatiť 7 000 eur za prieťahy na súde

13.12.2006, 16:20
Autor:
SITASITA

Sedemtisíc eur musí zaplatiť Slovenská republika Hubertovi Dobálovi za prieťahy v občianskoprávnom konaní pred súdom. Rozhodol o tom v utorok Európsky súd pre ľudské práva (ESĽP) v Štrasburgu. Agentúru SITA o tom informoval Ján Zanovit z tlačového oddelenia Ministerstva spravodlivosti (MS) SR.
Sťažovateľ žaloval SR pre porušenie práva na spravodlivé prerokovanie veci v primeranej lehote, pre porušenie práva na účinný prostriedok nápravy a porušenie zákazu diskriminácie. K porušeniam jeho práv podľa neho došlo v dôsledku dĺžky a údajnej nespravodlivosti súdnych konaní. V roku 1993 sa voči Dobálovi začalo občianskoprávne konanie o zaplatenie sumy, v ktorom si uplatnil protinárok. V roku 1999 bolo toto konanie prerušené, pretože na majetok žalobcu bol vyhlásený konkurz. Dobál podal ústavnú sťažnosť, ktorou sa sťažoval na prieťahy v konaní, ústavný súd ju však v roku 2003 odmietol. Sťažovateľ si svoj nárok medzitým prihlásil do prebiehajúceho konkurzného konania. Tam jeho pohľadávku poprel správca konkurznej podstaty. Dobál si ju preto uplatnil určovacou žalobou na súde. Toto konanie sa skončilo v roku 2004 v jeho neprospech.
ESĽP vo svojom rozsudku odmietol námietku týkajúcu sa údajnej nespravodlivosti konania o určovacej žalobe pre nevyčerpanie vnútroštátnych prostriedkov nápravy. V čase, keď sa toto konanie skončilo, mal Dobál možnosť podať ústavnú sťažnosť, to však nevyužil. Pokiaľ ide o dĺžku občianskoprávneho konania, začatého v roku 1993, ESĽP podotkol, že toto konanie trvá už viac ako 13 rokov na jednom stupni súdnictva, čo je neprimerane dlho. Keďže ústavný súd odmietol sťažnosť Dobála na dĺžku tohto konania, ESĽP skonštatoval, že došlo k porušeniu práva zaručujúceho účinný prostriedok nápravy.
ESĽP zamietol nárok Dobála na náhradu majetkovej škody, pretože nezistil príčinnú súvislosť medzi zisteným porušením jeho práv a údajnou majetkovou škodou. Priznal mu 7 000 eur nemajetkovej ujmy a 70 eur trov konania. Zvyšok nárokov zamietol.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
04. máj 2024 00:23