StoryEditor

Odhalili vinníka úniku ropných látok do Váhu, objavili sa ďalšie ropné škvrny

16.10.2006, 14:00
Autor:
TASRTASR

Pôvodcu ropnej škvrny, ktorá sa 8. októbra vytvorila na Váhu pri Púchove, už Slovenská inšpekcia životného prostredia pozná.
Podľa inšpektorky Gabriely Ganseovej analýzy potvrdili, že rieku znečistil turbínový olej. Vinníka, ktorý je za to zodpovedný, zverejnia až po vydaní rozhodnutia. Hrozí mu pokuta do piatich miliónov korún.
Únik zistili v kanáli Váhu pod vodnou elektrárňou v Nosiciach. Pod haťou v Dolných Kočkovciach sa ropná škvrna dostala do prirodzeného koryta rieky. Vrstva bola veľmi tenká a škvrna nebola celistvá. Pri Dolných Kočkovciach ropná škvrna zasiahla tri štvrtiny šírky toku a jej dĺžka bola premenlivá. Podľa hasičov dosahovala šesť kilometrov. Na Váhu na tri hodiny zvýšili prietok vody, aby ropnú škvrnu rozbili. Úhyn vodných živočíchov nezaznamenali.
Počas minulého týždňa sa na Váhu na tom istom mieste vytvorili ďalšie dve ropné škvrny, ale menšieho rozsahu. Zlikvidovali ich postrekom, inšpektori opäť odobrali vzorky vody, no výsledky analýz v týchto prípadoch ešte nie sú známe.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
07. máj 2024 20:41