StoryEditor

Do boja o post riaditeľa SRo ide Rezník, Machaj i Gajdošová

23.11.2005, 10:20
Autor:
TASRTASR

Osem kandidátov bude bojovať o kreslo riaditeľa Slovenského rozhlasu (SRo) v druhých tohtoročných voľbách. Je medzi nimi aj bývalý riaditeľ SRo Jaroslav Rezník či najúspešnejší kandidát prvých volieb, dramaturg STV Ľuboš Machaj.
Mená kandidátov zverejnila dnes Rozhlasová rada po tom, čo otvorila 11 obálok s prihláškami. Do hry tentoraz vstupuje aj žena - súčasná ekonomická riaditeľka SRo Hilda Gajdošová, ktorá dnes zastupuje chýbajúceho riaditeľa rozhlasu. Novými záujemcami sú aj bývalý redaktor rozhlasu Ján Nemec či manažér Marián Tropp. Po druhý raz si podali prihlášku viacerí neúspešní kandidáti z prvých volieb: hovorca rezortu zdravotníctva Karol Farkašovský, bývalý šéf STV Milan Materák či manažér Roland Keťko.
Kvôli nekompletným prihláškam dnes rada vyradila troch z 11 záujemcov. Už po druhý raz na túto chybu doplatil Ivan Palkoci. Prvý raz chcel kandidovať vojenský historik Antonín Konečný, chýbal mu napríklad výpis z registra trestov. Najmenej kompletnou bola prihláška "európskeho disidenta" Milana Mojša Kováča, ktorý si zaumienil, že "očistí rozhlas od zlých síl". Tvoril ju totiž iba jeden papier formátu A4. Neposlal ani projekt riadenia, ani svoje doklady o praxi a vzdelaní.
Počas otvárania obálok padli dva návrhy na vyradenie kandidátov, a to Rezníka a Machaja, ale neúspešne. Rezník už totiž pôsobil na čele rozhlasu od roku 1997 do októbra 2005 a v súčasnosti sú dva rôzne pohľady na to, či môže opäť kandidovať. Za neprijatie jeho kandidatúry hlasovali Vladimír Talian, Mária Hlucháňová, Elena Antalová, Michal Dzurjanin a Kveta Škvarková, ktorých do rady nominovali strany vládnej koalície. Proti jeho vylúčeniu hlasovali ľudia blízki opozícii, alebo nominovaní nadáciami: Ingrid Fašiangová, Igor Gallo, Ľubomír Guman, Anna Miklovičová a Jozef Ševec. Ten navrhol vylúčenie kandidáta Machaja kvôli jeho majetkovému spojeniu s Rádiom Twist, no za svoj návrh hlasoval sám.
Kandidátov rada verejne vypočuje 29. a 30. novembra, krátko na to budú voľby. Na zvolenie nového riaditeľa, ktorý bude viesť verejnoprávny rozhlas najbližších päť rokov, treba získať desať hlasov od 15-člennej Rozhlasovej rady. V októbrových prvých voľbách najsilnejšiemu kandidátovi Machajovi chýbali ku zvoleniu dva hlasy. Celkovo sa prihlásilo 13 záujemcov, rada kvôli nekompletným prihláškam vyradila štyroch, vrátane Rezníka.
Rozhlas je bez riaditeľa od 7. októbra, zodpovedajú zaň štatutárni zástupcovia - ekonomická riaditeľka Hilda Gajdošová a programový riaditeľ Vladimír Puchala.
Najmladším kandidátom na post riaditeľa je 39-ročný Rezník, o rok staršia je jeho bývalá kolegyňa Gajdošová a Keťko. Najstarším kandidátom je 59-ročný Materák, ostatní majú okolo päťdesiatky - Machaj 51, Tropp 50, Nemec 49 a Farkašovský 48. S najmenej rozsiahlym projektom ide do volieb Tropp, rade poslal iba necelé dve strany textu. Najrozsiahlejší projekt poslala Gajdošová - až 57 strán. Nasleduje Machaj s 53 stranami, Rezník s 52 stranami, Materák so 47 stranami, Nemec s 38 stranami, Farkašovský s 36 stranami a Keťko so 16 stranami.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
18. máj 2024 00:54