StoryEditor

Vedci zistili, ako sa pohyboval prvý pozemský živočích

09.03.2007, 12:16
Autor:
SITASITA

Prvý živočích, ktorý vyliezol z oceánu na zemskú pevninu, bol zrejme podobný dnešnému mlokovi. Výskumníci sa snažili zistiť, ako sa toto zviera mohlo adaptovať na kráčanie po zemi. Európski vedci zostrojili robota s primitívnym elektrickým nervovým systémom, ktorý má napodobniť zmenu spôsobu pohybu živočícha.
Robot nepripomína mloka - je takmer meter dlhý a zložený z deviatich žltých plastických segmentov. Každý z týchto segmentov obsahuje batériu a samostatný mikroregulátor, navonok však pohyb robota pôsobí ucelene. Cieľom experimentu je pochopiť, ako sa vyvinula miecha živočícha pri prechode od plávania, ktoré vyžaduje iný typ koordinácie medzi telom a končatinami, ku kráčaniu. Výskum vykonáva tím, vedený Auke Janom Ijspeertom, na univerzite Ecole Polytechnique Federale vo Švajčiarsku.
Pri plávaní sa robot pohybuje vlnením ako úhor. Na pevnine kráča pomalou chôdzou, s diagonálne umiestnenými končatinami, zatiaľ čo jeho telo je sformované do tvaru písmena S. Výsledok pokusu zároveň demonštruje, ako sa dajú použiť roboty pre testovanie biologických modelov a naopak - ako biológia môže pomôcť pri projektovaní pohybovej sústavy robotických systémov.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
02. máj 2024 09:27