StoryEditor

Poslanci ukončili prvý deň schôdze k odvolávaniu Dzurindu roztržkou

29.06.2005, 11:06
Autor:
TASRTASR

Roztržka o spôsobe pokračovania rozpravy ukončila dnes prvý deň mimoriadnej schôdze parlamentu k odvolávaniu premiéra Mikuláša Dzurindu.
Poslanci sa nevedeli zhodnúť na postupe, ktorý nastal po prekvapivom rýchlom skončení rozpravy písomne prihlásených zákonodarcov. Zo 17 písomne prihlásených poslancov vystúpili iba ôsmi. Vystúpenia v rozprave sa potom vzdali piati poslanci za SDKÚ, a keďže opoziční zákonodarcovia neboli prítomní v pléne, stratili poradie a predsedajúci schôdze Béla Bugár ukončil rozpravu písomne prihlásených. Vzápätí vyhlásil možnosť prihlasovania sa do rozpravy ústne, ktorú využilo 13 poslancov.
Opoziční zákonodarcovia zo Smeru a ĽS-HZDS nesúhlasili s týmto postupom. Miroslav Číž zo Smeru totiž upozorňoval,že pred ukončením rozpravy písomne prihlásených poslancov sa hlásil s procedurálnym návrhom na vyhlásenie prestávky, aby do rokovacej sály prišli poslanci, ktorí nepočítali s odstúpením svojich predrečníkov z rozpravy. Bugár, ktorý dal možnosť vystúpiť s procedurálnymi návrhmi až po prihlásení sa poslancov ústne do rozpravy, však namietal, že Číž nepodal procedurálny návrh prostredníctvom hlasovacieho zariadenia, iba dvihol ruku. Šéf poslaneckého klubu ĽS-HZDS Tibor Cabaj potom požiadal o zvolanie poslaneckého grémia parlamentu. Bugár podľa dohody prerušil schôdzu, keďže tá mala pokračovať iba do 21.00 hod. Poslanci budú v schôdzi na odvolávanie Dzurindu pokračovať po skončení riadnej júnovej schôdze NR SR.
Bmg ka tal

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
23. apríl 2024 21:17