StoryEditor

Ortuť našli nielen v Bratislave, ale aj v Trnave a Poprade

25.04.2006, 15:06
Autor:
SITASITA

Také množstvo ortuti, aké sa našlo počas niekoľkých aprílových dní, nezaznamenali hasiči za posledných desať rokov. Nebezpečnú látku totiž našli nielen v Bratislave, ale aj v Trnave a v Poprade. Ako agentúru SITA informovala hovorkyňa HaZZ Alena Bučeková, ortuť sa doteraz vyskytla v priemere raz ročne a len v malom množstve, zvyčajne išlo o rozbitý teplomer. Keďže ide o nebezpečnú anorganickú látku, ktorá môže vytvárať koncentrácie jedovatých pár, musí sa okamžite zbierať a uzavrieť do vzduchotesnej nádoby. Nebezpečná je tým, že sa v ľudskom tele rozpúšťa, zasahuje kostnú dreň a negatívne môže ovplyvniť krvotvorbu. Nie je možné ju z tela vylúčiť.
Ortuť našli prvýkrát 7. apríla pred 08:00 na ihrisku základnej školy na Nobelovom námestí v bratislavskej Petržalke. Išlo o tri ložiská a igelitové vrecko s ortuťou. Zasiahnutá bola plocha 50 m2. Do kontaktu s ortuťou prišlo pravdepodobne 10 detí, ktoré priznali, že časť ortuti už vyzbierali.
V ten istý večer dostali hasiči hlásenie, že v byte na ulici Jána Bottu v Trnave našiel majiteľ bytu ortuť v záchodovej mise. Ako sa tam dostala, majiteľ bytu netušil. Hasiči ortuť vo veľkosti hrachu vybrali a zaistili. Pri kontrole okolitých bytov už ortuť nenašli.
Hasičov privolali 22. apríla predpoludním na Zadunajskú ulici v bratislavskej Petržalke, kde medzi panelákmi objavili ortuť pri jarnom upratovaní. Bola porozlievaná na zhruba 10m2, presné množstvo sa nepodarilo zistiť. V ten istý deň vyrazili hasiči znovu do Petržalky, tentokrát na Rovniankovu ulici. Ortuť v priestore zhruba 10 m2 zlikvidovali.
Popoludní 24. apríla hasiči znovu pracovali v Petržalke, kde v parku na Nobelovom námestí našli dve deti malé množstvo ortuti. Hasiči dekontaminovali celý priestor vrátane lavičiek. Večer sa však na Nobelovo námestie znovu vrátili. Malé množstvo nebezpečnej látky našli v parku opäť deti. V ten istý deň na popradskom sídlisku Juh III. objavili 300 gramov ortuti v troch ložiskách rozptýlených na asfaltovom ihrisku.
Pri týchto prípadoch zasahovalo 77 hasičov, na zásahoch strávili viac ako 20 hodín. Ortuť sa môže likvidovať vysatím priemyselným vysávačom na zber nebezpečných chemických látok. Upravenú zásahovú plochu hasiči dočistia silným prúdom vody. Postup hasičov pri výskyte ortuti je vždy závislý od jej množstva a priestoru, dodala Bučeková.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
08. máj 2024 19:16