StoryEditor

Ján Kováčik: Nie som spokojný s objektivitou spravodajstva

14.09.2005, 00:00

Ktoré podiely sú v hre pri záujme CME zvýšiť svoj podiel v Markíze?
- CME sa dlhodobo uchádza o získanie majority v televízii Markíza. Snaží sa o to tak, že by od všetkých slovenských partnerov získala časť ich podielov.
Takže by ste po časti zo svojich podielov predali vy a páni Fiľo a Vizváry?
- Je zbytočné o tom špekulovať, kto by čo predával. Pred časom bola taká dohoda, že každý zo spolumajiteľov predá časť. Každému by tak ostal menší podiel, než má dnes. V konečnom dôsledku by CME získala majoritu.
Prečo je už niekoľko rokov v tejto otázke patová situácia?
- Všetci traja slovenskí majitelia sa musia dohodnúť na všetkom kľúčovom, čo sa v televízii udeje. Predaj časti podielov určite kľúčovou záležitosťou je.
Čo hovoríte na diskusie o možnom nepredĺžení licencie televízii?
- Vychádzam zo základných atribútov - máme tu zákon, na základe ktorého by nám dnes mala byť licencia predĺžená. Na druhej strane vnímam diskusiu, ktorá sa rozpútala na tému Markíza. Samozrejme, že mi to nie je ľahostajné. Do veľkej miery nás to vyrušuje.
Hovorí sa o politických tlakoch - okrem záujmu Pavla Ruska udržať si vplyv v televízii sa spomína záujem časti politikov nepredĺžiť Markíze licenciu...
- Ťažko sa k tomu vyjadrovať. Vnímam, že táto diskusia sa stupňuje, o predĺžení licencie sa hovorí čoraz viac, ak by som k tomu povedal niečo viac, bola by to len špekulácia. Žiadne takéto tlaky som zatiaľ nezachytil.
Spochybňovaná býva najmä objektivita spravodajstva Markízy. Ako ste spokojný s touto časťou vysielania?
- Odvolám sa na to, čo máme k dispozícii. Rada pre rozhlasové a televízne vysielanie a niekoľko ďalších inštitúcií sú relevantné, aby kvalitu spravodajstva hodnotili. Beriem to na vedomie.
Ste spokojný s objektivitou spravodajstva?
- Nie som spokojný.
Špekuluje sa o tom, že by sa Pavol Rusko mohol chcieť v budúcnosti do televízie majetkovo vrátiť. Privítali by ste jeho návrat?
- Keď to bude aktuálne, potom sa k tomu vyjadrím.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
25. apríl 2024 18:38