StoryEditor

Slovensko podpísalo s Ukrajinou akčný plán spolupráce

26.10.2005, 16:17
Autor:
TASRTASR
Slovensko chce odovzdávať Ukrajine skúsenosti a poznatky z uskutočnených reforiem. Pomoc sa bude týkať spoločenských, ekonomických a sociálnych reforiem na Ukrajine. Zahŕňať bude oblasti ako napríklad spravodlivosť, budovanie občianskej spoločnosti, zahraničná politika, reforma armády, ale tiež miestnej samosprávy.
Slovensko chce odovzdávať Ukrajine skúsenosti a poznatky z uskutočnených reforiem.
Hovorí o tom návrh pomoci Slovenska Ukrajine pri plnení cieľov Akčného plánu Európskej únie - Ukrajina, ktorý dnes schválila vláda.
"Po ukončení pomarančovej revolúcie na Ukrajine nové vedenie vyhlásilo, že má záujem stať sa členom Európskej únie a NATO. EÚ má záujem na spolupráci a preto podpísala spolu s Ukrajinou akčný plán spolupráce," priblížil minister zahraničných vecí Eduard Kukan. SR chce podľa neho takisto pomáhať novým trendom na Ukrajine. Pomoc sa bude týkať oblastí ako napríklad spravodlivosť, budovanie občianskej spoločnosti, zahraničná politika, reforma armády, ale tiež miestnej samosprávy. "Sú rôzne formy - organizácia seminárov, pracovných stretnutí, vyslanie našich expertov na tieto inštitúcie, prijímanie ich expertov u nás," uviedol Kukan.
SR ponúka tiež odborné poradenstvo, školenia a študijné pobyty pre ukrajinských zamestnancov štátnej správy. Okrem toho Slovensko plánuje vyslať svojich zástupcov do pozorovateľskej misie na parlamentné voľby v Ukrajine v marci 2006. Voľby by mali monitorovať tiež mimovládne organizácie. Pomôcť chce aj pri rozvoji tretieho sektora, harmonizácii legislatívy s EÚ, či zlepšení investičného prostredia. Na programe je napríklad i zorganizovanie medzinárodnej konferencie v Bratislave na tému Ukrajina na ceste do EÚ: očakávania, možnosti a limity.
Všetky aktivity si budú podľa ministra hradiť jednotlivé rezorty z vlastných kapitol, neplánuje sa na to vyčleniť doplňujúce finančné prostriedky zo štátneho rozpočtu.
Návrh pomoci odráža zahraničnopolitický záujem SR na posilnení priestoru stability a bezpečnosti na východ od našich hraníc. Podporuje procesy spoločenských, ekonomických a sociálnych reforiem na Ukrajine, ktoré by mali prispieť k rozvoju vzájomnej spolupráce a k podpore dobrých susedských vzťahov.
Premiér Mikuláš Dzurinda odovzdá návrh ukrajinskému partnerovi na stretnutí predsedov vlád Stredoeurópskej iniciatívy 24. novembra v Piešťanoch.
menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
07. máj 2024 07:57