StoryEditor

Vojna formátov novej generácie DVD sa začala

20.04.2006, 17:03
Autor:
SITASITA
V Spojených štátoch začali predávať prvé prehrávače HD DVD. Začala sa tak vojna formátov medzi HD DVD z dielne spoločnosti Toshiba a systémov Blu-ray od Sony.

V Spojených štátoch začali predávať prvé prehrávače HD DVD. Začala sa tak vojna formátov medzi HD DVD z dielne spoločnosti Toshiba a systémov Blu-ray od Sony. Prvé disky Blu-ray by sa na trhu mali objaviť koncom mája, zatiaľ čo prehrávače budú k dispozícii už v júni. Obe technológie novej generácie používajú na zapisovanie informácií modrý laser. Vďaka tomu, že má kratšiu vlnovú dĺžku sa na disk zmestí omnoho viac vysokokvalitných dát. Na Blu-ray by sa podľa informácií internetovej stránky BBC zmestí 50 gigabajtov dát, zatiaľ čo na HD DVD 30. Dnes bežne používané DVD majú pritom kapacitu iba 5 gigabajtov. Nový formát ponúka zvuk a obraz v omnoho vyššej kvalite. Ukrátení nebudú ani fanúšikovia konzolových hier, ktorí sa budú môcť zabávať pri hrách s omnoho lepšou grafikou na jednom nosiči.
Oba súperiace systémy bojujú o priazeň technologických spoločností a hollywoodskych štúdií. Formát Toshiby by okrem iných mali vyrábať spoločnosti NEC, či Sanyo, zatiaľ čo Blu-ray Samsung, Dell a Apple. Minulý rok formátu HD DVD pomohli aj počítačoví giganti Microsoft a Intel, ktorí sa priklonili práve na jeho stranu. Pokiaľ ide o nový formát, rozdelil sa aj Hollywood. Spoločnosti ako Disney, či 20th Century Fox podporujú Sony, zatiaľ čo Toshibu Universal.
Kľúčové bitky vo vojne formátov, ktorú odborníci porovnávajú s súbojom Betamaxu a VHS kaziet v osemdesiatych rokoch sa pravdepodobne odohrajú na trhu s konzolovými hrami. Tento gigantický priemysel ročne zarobí približne 20 miliárd dolárov a experti sa domnievajú, že pokiaľ ide o peniaze, je minimálne tak dôležitý ako ten filmový. Všetky konzoly Sony Playstation 3, ktorá by sa na trhu mala objaviť v novembri, budú štandardne vybavené mechanikou na čítanie médií Blu-ray. Majitelia Xbox 360, ktorý na pultoch obchodov už je, si budú musieť zvlášť dokúpiť HD DVD mechaniku. Najväčší výrobcovia hier ako Elektronic Arts, či Vivendi sa prikláňajú na stranu formátu Blu-ray.

01 - Modified: 2003-02-24 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Divadelná premiéra v Nitre 02 - Modified: 2003-02-24 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Začína sa turné Diabolských huslí 03 - Modified: 2003-02-24 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Apocalyptica v bratislavskom PKO
menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
20. apríl 2024 10:18