StoryEditor

Siemens vyvinul najrýchlejšiu sieť na svete

09.02.2007, 15:31
Autor:
SITASITA

Najrýchlejšiu sieť na svete, schopnú preniesť za sekundu dáta ekvivalentné veľkosti dvoch DVD nosičov, vyvinul koncern Siemens. Nemecká spoločnosť tak vytvorila rýchlostný rekord v prenose dát. Sieť má prenosovú rýchlosť 107 Gbitov za sekundu a technologický gigant ju vyvinul v spolupráci so spoločnosťou Micram, Inštitútom Heinricha Hertza v Nemecku a Technickou univerzitou v Eindhovene v Holandsku. Nová sieť bola úspešne testovaná v Spojených štátoch amerických a po prvýkrát v histórií sa podaril prenos informácie prostredníctvom optického kábla rýchlosťou 107 Gbitov za sekundu, na vzdialenosť dlhšiu ako 100 míľ. Rekordnú rýchlosť sa podarilo dosiahnuť vďaka novému systému prijímačov a vysielačov, ktorý spracúva dáta výlučne prostredníctvom elektrických postupov pred samotným optickým presunom dát a aj po ňom. Test sa uskutočnil na diaľkovej sieti jedného z najväčších optických operátorov na svete. Siemens tam už v minulosti vyvinul optickú sieť určenú pre komerčnú prevádzku, ktorá dosahuje prenosovú rýchlosť 40 Gbitov za sekundu.
Extrémne vysoká šírka pásma a s tým súvisiaca veľká kapacita siete budú už o pár rokov nutnosťou pri pokrývaní zvyšujúcich sa nárokov. Siete budú musieť zvládnuť úlohy vyplývajúce z hrania on-line hier alebo sťahovania hudby a videa. V roku 2011 bude podľa výskumu inštitútu Forrester Research tvoriť legálny download hudby z internetu 36 percent z celkového obchodu s hudbou v Európe. A práve na nárast nárokov na optické siete sa musia prevádzkovatelia sietí pripraviť.
Za veľký úspech vedcov sa považuje úspešný prenos dát po optickej sieti výlučne na základe 100-percentného elektrického prenosu. Na 100 míľovej testovacej prevádzke v USA dokázali vedci zlepšiť súčasnú maximálnu rýchlosť prenosu prostredníctvom jedného vlákna približne 2,5-krát. Dosiahnutie tohto rekordu bolo možné vďaka novým technológiám posielania a príjmu dát, ktoré sú založené na priamom spracovaní informácií pred optickým prenosom a aj po ňom výlučne elektrickými postupmi. Pri vysokorýchlostných prenosoch cez internet sa totiž dáta rozložia na signály a tie sa následne posielajú po optickej sieti. Staré technológie neboli schopné pretransformovať signál priamo, ale bolo nutné ho ešte rozdeliť na niekoľko menších signálov. Tie sa následne posielali a spätne spájali do pôvodného signálu, čo zaťažovalo sieť. Nová technológia dokáže signál konvertovať vcelku, čo veľmi zefektívňuje výkony siete a zvyšuje rýchlosť celej siete.
Prenos na základe výlučne elektrických procesov umožní teoreticky preniesť signál od 100 000 používateľov DSL pripojenia naraz. Systém bude mimoriadne zaujímavý aj pre budúcnosť 100 Gbit/s ethernetových sietí, ktoré dnes už vyvíjajú telekomunikační operátori. Agentúru SITA o tom informoval Martin Noskovič zo spoločnosti Siemens.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
08. september 2024 02:12