StoryEditor

Násilné počítačové hry vyvolávajú agresívne správanie

10.01.2006, 09:23
Autor:
SITASITA
Násilné počítačové hry môžu u ľudí vyvolať agresívne správanie. Potvrdila to štúdia tímu vedcov z University of Missouri-Columbia. Na túto skutočnosť už mnohí vedci niekoľkokrát upozorňovali, ale posledná štúdia podľa odborníkov dokázala kauzálnu súvislosť.
Násilné počítačové hry môžu u ľudí vyvolať agresívne správanie. Potvrdila to štúdia tímu vedcov z University of Missouri-Columbia. Na túto skutočnosť už mnohí vedci niekoľkokrát upozorňovali, ale posledná štúdia, ktorej výsledky zverejnili na webovej stránke newscientist.com, podľa odborníkov dokázala kauzálnu súvislosť. Vedecký tím sledoval mozgovú aktivitu 39 hráčov počítačových hier, pričom sa zameral na emocionálne reakcie človeka na obrazy. Keď hráčom ukázali obrázky skutočného násilia, vedci u nich zistili znížené reakcie. Ak im ale ukázali obrázky mŕtvych zvierat alebo chorých detí, ich reakcie boli prirodzené. Keď im dali možnosť potrestať protivníka, tí s najmenšími emocionálnymi odpoveďami mozgu vymysleli najkrutejšie tresty. Psychológ Bruce Bartholow, ktorý je jedným z vedúcich výskumníkov, tvrdí, že ľudia, ktorí sa hrám venujú príliš často, ich už vnímajú takmer neutrálne. "Znecitliveli, ich reakcie na nenásilné negatívne scény zo života sú však stále normálne," hovorí Bartholow.
Psychológ z kanadskej University of Toronto Jonathan Freedman však predpokladá, že sledovaní hráči skutočne len znecitliveli vo vnímaní záberov násilia. "Nič nenasvedčuje tomu, aby sme to spájali so skutočným násilným správaním v živote," hovorí. Expert na médiá a deti z Inštitútu vzdelávania profesor David Buckingham dodáva, že doposiaľ nikto nedokázal, že násilné hry spôsobujú násilné správanie alebo ich len hrávajú ľudia s násilníckymi sklonmi. "Diskusia, ktorú tu sledujeme, je veľmi podobná tomu, čo sa pred pár rokmi dialo okolo televízie." Podľa neho je ale zložité jednoznačne určiť, čo spôsobuje agresívne správanie, nakoľko existuje množstvo ďalších faktorov, ktoré majú na jednotlivcov vplyv.
menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
07. máj 2024 22:39