StoryEditor

Vyše polovica rómskych detí sa s rodičmi nerozpráva o sexe

29.01.2007, 14:16
Autor:
SITASITA

Tolerancia predmanželského styku je u rómskych chlapcov vyššia ako u rómskych dievčat a rodičov. Až 86 percent z celkového počtu 160 opýtaných odpovedalo, že je v poriadku, keď chlapec spí s dievčaťom ešte pred svadbou. Informovala o tom na dnešnej tlačovej besede Jarmila Filadelfiová, ktorá sa podieľala na príprave výskumu sexuálneho a reprodukčného správania sa v rómskych komunitách na Slovensku. Ako uviedla, za odmietavými postojmi u dievčat a rodičov mať styk pred svadbou, sa skrývajú obavy z neželaného tehotenstva, ako aj strach z odsúdenia okolia. "Hoci chlapci uznávajú väčšiu sexuálnu slobodu, na druhej strane sú náročnejší pri výbere partnerky. Tá by podľa prieskumu mala byť panna, keď vstupuje do manželstva," konštatovala Filadelfiová.
Na otázku, či sa deti rozprávajú so svojimi rodičmi o sexe, až 70 percent chlapcov a 51 % dievčat odpovedalo, že nikdy. "Z prieskumu teda vyplýva, že viac ako polovica mladých rómskych ľudí zostáva bez akýchkoľvek informácii o sexe a sexuálnom zdraví. Existuje tu teda prázdny informačný priestor, ktorý by mala pokryť škola alebo iné informačné aktivity," povedala Filadelfiová.
Z prieskumu ďalej vyplynulo, že rómske ženy - matky sú výrazne tolerantnejšie ako muži, čo sa týka interrupcie. "Takmer 50 percent matiek deklarovalo, že interrupcia je vec slobodného rozhodnutia ženy. Opačný názor, že interrupcia je úplne neprípustná za žiadnych okolností, zastáva až 22 percent mužov," uviedla Filadelfiová. Podľa prieskumu až 48 percent opýtaných rodičov uzavrelo manželstvo so svojím prvým sexuálnym partnerom.
"Výskum sa uskutočnil od júla do septembra v roku 2005. Dotazník vypĺňali 160 dievčat a 160 chlapcov vo veku 13 až 27 rokov a 172 rodičov vo veku 17 až 58 z 12 okresov Slovenska," konštatovala koordinátorka projektu Andrea Bučková. Ako uviedla, iniciatívu spustila skupina mladých rómskych žien z Macedónska, ktoré zrealizovali v roku 2002 projekt Možnosť voľby alebo O panenstve. Projekt sa okrem Slovenska uskutočnil aj v Maďarsku, Srbsku, na Ukrajine či v Bulharsku.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
30. apríl 2024 20:49