StoryEditor

Verejnoprávne médiá by mali financovať koncesionárske poplatky

09.06.2007, 13:37
Autor:
TASRTASR
Za vyberanie koncesionárskych poplatkov sa dnes v diskusnej relácii Slovenského rozhlasu Sobotné dialógy vyslovil poslanec parlamentného mediálneho výboru Pavol Minárik (KDH).

Vyjadril tak podporu ministrovi kultúry Marekovi Maďaričovi. Ten nesúhlasí so zrušením koncesionárskych poplatkov, ktorý chce SDKÚ-DS predložiť na najbližšiu schôdzu parlamentu.

"Verejnoprávni vysielatelia by mali byť financovaní tak, ako je zvykom vo väčšine krajín Európy, a to priamym výberom (koncesionárskych poplatkov). Sú to priame príjmy týchto organizácií," uviedol Minárik. Podľa neho nemožno zabezpečiť financovanie verejnoprávnych médií zo štátneho rozpočtu a zároveň ich objektívnosť, štátny rozpočet je rozpočtom len jednej politickej skupiny v krajine.

Poslanec parlamentného mediálneho výboru Dušan Jarjabek (SMER-SD) podporuje zavedenie zmluvy medzi štátom a verejnoprávnymi médiami o ich financovaní. Podľa neho by sa mal vplyv štátu napriek financovaniu verejnoprávnych médií z rozpočtu minimalizovať. "Vláda hľadá možnosť kompromisu zmluvy so štátom, pokiaľ bude presne definované, akým spôsob zariadime to, aby verejnoprávna televízia a rozhlas boli čo najviac odpolitizované," uviedol Jarjabek.

Vyjadril tak podporu návrhu ministra kultúry, ktorý prichádza so zavedením zmluvy medzi štátom a verejnoprávnymi vysielateľmi. Zmluva zabezpečí k základnému zdroju financovania STV a SRo pochádzajúcemu z koncesionárskych poplatkov, aj istý príspevok od štátu. Jej návrh má Maďarič pripraviť do júna budúceho roka.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
11. máj 2024 15:20