StoryEditor

Najdlhšie trvajúci reštitučný spor na Slovensku uzavretý

12.09.2006, 13:54
Autor:
SITASITA

Prešovský krajský súd dnes definitívne uzavrel najdlhšie trvajúci spor o reštitúciu proti Slovenskej republike (SR), v ktorom sa Magdaléna Sztárayová dožadovala vrátiť národnú kultúrnu pamiatku - kaštieľa v Strážkach pri Kežmarku, ktorý spravuje Slovenská národná galéria (SNG). Súčasne požiadala aj o vydanie obrazov L. Mednyanského a ďalších hnuteľných vecí, ktoré sa nachádzajú v kaštieli Strážky.
Ako agentúru SITA informoval právny zástupca SNG Anton Blaha, súd potvrdil rozhodnutie Obvodného pozemkového úradu v Kežmarku, podľa ktorého pôvodná žiadateľka, ani jej závetná dedička, nie sú oprávnené osoby domáhať sa vydania týchto nehnuteľností. "Súd nepriznal žiadateľke nárok na vydanie požadovaných nehnuteľností a budovy kaštieľa, ktoré majú hodnotu niekoľko desiatok miliónov korún a zaraďujú sa svojim významom na najvyššiu priečku reštitučných sporov, ktoré na Slovensku prebehli," konštatuje.
Kaštieľ, ktorého sa Sztárayová súdnou cestou dožadovala, spravuje SNG. Má v ňom stálu expozíciu diel významného európskeho maliara L. Mednyanského, historického nábytku a miniatúr, ako i unikátnu knižnicu. Ku kaštieľu patrí rozľahlý park a ďalšie nehnuteľnosti, ktoré sú vlastníctvom Slovenskej republiky.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
28. apríl 2024 09:53