StoryEditor

Minárik nepodporuje návrh na zrušenie koncesionárskych poplatkov

27.05.2007, 14:13
Autor:
TASRTASR

Predseda mediálneho výboru parlamentu Pavol Minárik (KDH) nepodporuje návrh SDKÚ-DS na zrušenie koncesionárskych poplatkov. Uviedol to v dnešnej diskusii Slovenskej televízie (STV) O päť minúť dvanásť.

Podľa Minárika totiž zrušenie koncesionárskych poplatkov obmedzí nezávislosť verejnoprávnych médií. Za populistický však označil aj nový návrh zákona o koncesionárskych poplatkoch z dielne Ministerstva kultúry SR (MK SR), lebo nezvyšuje koncesionárske poplatky.

Minister kultúry Marek Maďarič (Smer-SD) uviedol, že pri dnešnej kvalite verejnoprávnych médií by zvýšenie koncesionárskych poplatkov nepovažoval za vhodné. Vzhľadom na nový mechanizmus ich výberu však očakáva nárast celkovej vybranej sumy a pokles počtu neplatičov.

Podporu návrhu SDKÚ-DS nevyslovil ani Tibor Mikuš z ĽS-HZDS. Podpredsedníčka SDKÚ-DS Iveta Radičová na otázku moderátora, či počíta s priechodnosťou návrhu v parlamente, ak ho možno nepodporí ani opozičné KDH odpovedala, že bude o podpore ďalej rokovať.

"Spolu s Albánskom sme jedinou krajinou v Európe, ktorá financuje verejnoprávne médiá z troch zdrojov," vysvetlila s dodatkom, že ide o príjmy z reklamy, dotácie zo štátneho rozpočtu a koncesionárske poplatky.

Ako dodala, podľa nového návrhu zákona sa koncesionárske poplatky aj tak de facto stanú daňou. Ak by boli zrušené a nahradili by sa zo zákona nárokovateľnou čiastkou z rozpočtu, podľa Radičovej by sa neobmedzila ani nezávislosť verejnoprávnych médií.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
07. máj 2024 09:42