StoryEditor

Bratislavský magistrát sa nedohodol s Vajnorami na výstavbe CEPIT-u

07.06.2005, 00:27
Autor:
TASRTASR

Predstavitelia bratislavského magistrátu a mestskej časti Vajnory sa ani dnes nedohodli na spoločnom postupe pri vytváraní podmienok na vybudovanie multifunkčného vedecko-technologického parku CEPIT na území mestskej časti Vajnory.
Stretnutie zvolal primátor Bratislavy Andrej Ďurkovský, aby sa vyriešili pripomienky k urbanistickej štúdii CEPIT, ktorá je podkladom na ďalšie územné rozhodovanie. Podľa vyjadrenia hovorkyne primátora Evy Chudinovej pre TASR bola táto štúdia v zmysle zákonného postupu poslaná na krajský stavebný orgán, ktorý mal k štúdii konkrétne pripomienky. Hlavné mesto ich zapracovalo do urbanistickej štúdie a predloží ju na mestské zastupiteľstvo. Ako dodala, v rámci riadneho prerokovania mestská časť Vajnory nedala vecné pripomienky, pričom starostka Vajnor Anna Zemanová deklarovala, že štúdiu predkladanú mestom nepovažuje obec za relevantný dokument.
Podľa starostky Zemanovej dnešné stretnutie bolo plné invektív na jej adresu. Nie je pravdou, že predkladaný zámer v navrhovanej lokalite nenarúša žiadnu koncepciu mestskej časti. Naopak, zásadným spôsobom narúša integritu a charakter Vajnor. Mestská časť ponúkla kompromisné riešenie, ktoré rakúsky vlastník pozemku jednoznačne odmietol. Pritom ešte nemá doriešeného investora na výstavbu parku. Vajnory nie sú proti výstavbe kongresového centra, školy či moderného kampusu so vzdelávacím centrom pre 1500 študentov, hotelov a výskumno-vývojových pracovísk a ďalších aktivít súvisiacich s realizáciou vedecko-technologického parku. Žiadajú však, aby sa takýto investičný zámer zosúladil s požiadavkami mestskej časti. Obecní poslanci protestujú proti konaniu hlavného mesta, ktoré ignoruje orgány samosprávy vajnorskej mestskej časti. Chcú vysvetlenie, prečo mesto v rozpore s vlastnými vyjadreniami postupuje neštandardne a v rozpore s platnými predpismi. Kladú si otázku, čím sa líši investičný zámer CEPIT od iných investičných zámerov v meste, keď nemusí prejsť štandardným procesom schvaľovania, dodala Zemanová.
Podľa názoru mesta však CEPIT nenarúša žiadnu koncepciu mestskej časti Vajnory, preto nevidí dôvod, prečo by sa nemal realizovať na zamýšľanom území. Vznik technologického parku CEPIT predstavitelia mesta naďalej podporujú, pričom zdôraznili, že je povinnosťou miestnej samosprávy podporovať vznik takýchto projektov, ktoré prinášajú viaceré efekty nielen pre obyvateľov mestskej časti Vajnory, ale aj pre ostatných obyvateľov Bratislavy a Slovenska, dodala Chudinová.
CEPIT je investícia za 400 miliónov eur, ktorú chcú súkromní zahraniční podnikatelia z Rakúska a Nemecka realizovať v roku 2006. Predstavuje multifunkčný vedecko-technologický park, situovaný v dobre dostupnej lokalite. Na 630 000 m2 CEPIT ponúka infraštruktúru pre inovatívne technológie v oblasti rýchlo rastúceho automobilového priemyslu.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
06. október 2024 11:17