StoryEditor

Obec Pribylina považuje ohlásené zhromaždenie na Podbanskom za nezákonné

28.04.2007, 12:06
Autor:
TASRTASR

Za nezákonné považuje obec Pribylina dnešné zhromaždenie na Podbanskom, na ktorom chcú ochranári vyhlásiť Tichú a Kôprovú dolinu za Územie chránené občanmi (ÚCHO). Podľa starostu Milana Kohúta zvolávateľ ani dodatočne nepredložil súhlas vlastníka pozemku - Pozemkového spoločenstva Bývalí urbarialisti obce Východná.

Starosta konštatoval, že obec zvolávateľa informovala o nesplnení zákonnej podmienky. "Napriek tomu sa z médií dozvedela o pokračovaní prípravy podujatia zo strany organizácie Ekofórum, kde pôvodný ohlasovateľ neplatného zhromaždenia Slovenský skauting, 125. Zbor Sírius z Vranova nad Topľou podľa web stránky Ekofóra nefiguruje ako člen," uvádza sa v správe, ktorú poskytol médiám.

Obec považuje konanie takéhoto podujatia za nezákonné a bude o tom informovať príslušné orgány štátnej správy, polície a prokuratúry.

Podľa informácií na stránke www.ticha.sk je zhromaždenie riadne ohlásené podľa zákona o zhromažďovaní občanov. Účasť potvrdilo viac ako 2100 ľudí. "Akcia vyhlásenia ÚCHO je pokojný prejav občanov, ktorým záleží na tom, aby chránené územia boli naozaj chránené," uvádza sa na web stránke. Pripomína, že inšpekcia životného prostredia ťažbu vo štvrtok len pozastavila do vyšetrenia zákonnosti a toho, či na území vznikli škody.

Štátne lesy TANAPu začali so spracovaním časti kalamitného dreva v Tichej a Kôprovej doline v 4. stupni ochrany prírody 11. apríla. V rovnaký deň začali aktivisti blokovať práce.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
26. máj 2024 10:17