StoryEditor

Súdia bývalého riaditeľa Security 3

15.03.2007, 12:59
Autor:
SITASITA

Pre námietku zaujatosti zo strany obžalovaného nemohol dnes senát Krajského súdu (KS) v Banskej Bystrici skončiť proces s 33-ročným Jánom Č., stíhaným za trestné činy pokusu vraždy, porušovania domovej slobody a nedovoleného ozbrojovania. Ján Č. bol v roku 1997 riaditeľom civilnej bezpečnostnej služby Security 3, ktorej majiteľom bol údajný boss banskobystrického podsvetia Mikuláš Č.
Proces sa koná v neprítomnosti obžalovaného, ktorého pred dvomi rokmi pre nečinnosť súdu prepustili z väzby a v súčasnosti sa skrýva. V decembri predsedovi senátu napísal, že verí v spravodlivý rozsudok. O mesiac svoj názor zmenil a v písomnom podaní označil senát banskobystrického KS za zaujatý. Napadnutý senát však svoju zaujatosť voči Jánovi Č. odmietol s tým, že obžalovaného nepoznajú a niektorí ho ani nevideli. Pretože obhajca obžalovaného podal voči tomu sťažnosť, o námietke bude rozhodovať Najvyšší súd SR.
Podľa obžaloby sa mal Ján Č. 2. mája 2003 pokúsiť zavraždiť sestru svojej priateľky, s ktorou žil takmer päť rokov. Vnikol do ich bytu a svoju obeť postrelil nezistenou zbraňou do hlavy a bodol do chrbta nožom. Nebyť rýchleho zásahu lekárov a následných operačných zákrokov, žena by zomrela.
Vypovedal aj svedok, ktorý býva v dome, kde sa útok na priateľku Jána Č. stal. Po čine videl z domu utekať človeka, ale podľa svedka to nebol Ján Č., ktorého dobre pozná, pretože istý čas u neho pracoval ako čašník.
Jána Č. stíhajú aj za nedovolené ozbrojovanie, pretože v jeho byte našli takmer 70 kusov nábojov kalibru 22 Short a pištoľ Kora na flobertové náboje, ktorá nepodlieha povoľovaciemu konaniu. Nebola to však zbraň, ktorú Ján Č. použil. Nenašiel sa ani nôž, ktorým bola žena zasiahnutá.
Na Jána Č. je vydaný zatykač, pretože po prepustení z väzby v roku 2005 napadol v bare 47-ročného Španiela. O pár dní ušiel policajtom, ktorí ho predvádzali ako podozrivého.
Senát odročil pojednávanie na máj. Dovtedy by mal Najvyšší súd SR rozhodnúť o námietke zaujatosti.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
24. apríl 2024 22:25