StoryEditor

Truban nevylúčil, že sa sídlo ŠS presťahuje do Banskej Bystrice

04.04.2007, 17:39
Autor:
TASRTASR

Nový predseda Špeciálneho súdu (ŠS) Michal Truban nevylúčil, že sa sídlo ŠS presťahuje z Pezinka do Banskej Bystrice. "Nevylučujem, že aj táto alternatíva by do budúcna mohla prichádzať do úvahy," povedal dnes Truban po tom čo mu minister spravodlivosti SR Štefan Harabin odovzdal menovací dekrét.
V Banskej Bystrici sa v súčasnosti nachádza jedno z pracovísk ŠS. Z budovy sa však bude musieť vysťahovať, pretože sa doň vráti krajský súd, ktorý tam pôvodne sídlil. To znamená, že pracovisko ŠS v Banskej Bystrici si bude musieť v spolupráci s Ministerstvom spravodlivosti SR aj tak nájsť čo najskôr nové pôsobisko.
Harabin dnes zároveň pripustil, že ministerstvo podá na Ústavný súd SR návrh na preskúmanie ústavnosti ŠS. Minister okrem toho kritizoval nutnosť preverovať sudcov Národným bezpečnostným úradom. Podľa neho je neprípustné, aby "sudca mal byť závislý od policajnej previerky." "Takýto systém sa v žiadnom demokratickom a právnom štáte nepripúšťa," povedal Harabin.
Do svojej funkcie nastúpil Truban oficiálne 1. apríla. Po porade so štátnymi tajomníkmi rozhodol o tom 8. februára minister spravodlivosti Štefan Harabin.
Výberové konanie na predsedu ŠS sa uskutočnilo 17. januára. Zvíťazil v ňom bývalý predseda súdu Igor Králik, pred Michalom Trubanom a Vladimírom Petejom. Z tejto trojice si Harabin vyberal nového predsedu.
V januári však išlo už o druhé výberové konanie, pretože pôvodné Harabin zrušil. Prvé výberové konanie minister zrušil kvôli tomu, že z trojice najúspešnejších kandidátov sa druhý a tretí v poradí vzdali kandidatúry v prospech Králika. Minister tak mal možnosť vybrať za predsedu iba Králika alebo vyhlásiť nové výberové konanie, čo aj urobil.
Truban vyštudoval Právnickú fakultu Univerzity P. J. Šafárika v Košiciach. Od roku 1987 do roku 1996 slúžil ako prokurátor na Okresnej prokuratúre v Banskej Bystrici. Od roku 1996 pôsobil ako sudca - do roku 2005 na Okresnom súde v Banskej Bystrici, v roku 2005 na Krajskom súde v Banskej Bystrici a od 1. januára 2006 ako sudca Špeciálneho súdu.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
03. máj 2024 16:13