StoryEditor

Strany musia do 18. marca podať kandidačné listiny

09.02.2006, 16:41
Autor:
TASRTASR
Politické strany, hnutia a koalície musia do polnoci 18. marca podať kandidačné listiny zapisovateľovi Ústrednej volebnej komisie, ktorého vymenuje vláda. Pri kandidačnej listine musí byť pripojený aj doklad o zaplatení 500-tisícovej volebnej kaucie. Následne členovia ÚVK budú mať 20 dní na posúdenie a registráciu kandidačných listín.

Politické strany, hnutia a koalície musia do polnoci 18. marca podať kandidačné listiny zapisovateľovi Ústrednej volebnej komisie (ÚVK), ktorého vymenuje vláda. Pri kandidačnej listine musí byť pripojený aj doklad o zaplatení 500-tisícovej volebnej kaucie. Následne členovia ÚVK budú mať 20 dní na posúdenie a registráciu kandidačných listín.
Volebná kampaň sa začína 21 dní pred konaním volieb, teda v sobotu 27. mája o 07.00 hodine. Podľa nového volebného zákona neexistuje 48-hodinové volebné moratórium. Kampaň môžu politické strany viesť okrem verejnoprávnych médií aj v súkromných rádiách a televíziách. Finančný limit na predvolebnú kampaň pre strany neexistuje.
Územie SR je jedným volebným obvodom. Občania zvolia 150 poslancov parlamentu, pričom na kandidačnej listine budú môcť vyznačiť najviac štyri preferenčné hlasy. Po prvý raz budú môcť voliť aj občania mimo územia Slovenska prostredníctvom pošty. Podmienkou je však štátne občianstvo SR. Túto možnosť budú mať voliči, ktorí nemajú trvalý pobyt na území SR. Do 28. apríla musia voliči požiadať o zapísanie do menného zoznamu na Mestskom úrade v Bratislave-Petržalke. Do tohto dátumu aj tí, ktorí majú trvalý pobyt na Slovensku, ale v čase volieb budú mimo územia SR, požiadajú starostu príslušnej obce o možnosť voliť poštou.
Pre voľby do NR SR je možné požiadať aj o vydanie prenosného voličského preukazu. Volič oň požiada v mieste trvalého bydliska a môže tak urobiť od 16. mája do 14. júna. Voličský preukaz mu musí obec vystaviť na počkanie.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
16. apríl 2024 15:04