StoryEditor

Oprava vládnej letky? Willing to vybaví

21.06.2005, 00:00
Autor:
TASRTASR
Opravu dvoch vládnych špeciálov, na ktorú sa z deblokácií ruského dlhu plánuje uvoľniť 11,9 milióna amerických dolárov, by mala zabezpečiť spoločnosť Willing zo Zvolena.

Opravu dvoch vládnych špeciálov, na ktorú sa z deblokácií ruského dlhu plánuje uvoľniť 11,9 milióna amerických dolárov, by mala zabezpečiť spoločnosť Willing zo Zvolena. Návrhom na uzatvorenie mandátnej zmluvy medzi ministerstvom vnútra a touto spoločnosťou sa bude dnes zaoberať vláda.
Firma zinkasuje za sprostredkovanie generálnej opravy a modernizácie dvoch strojov typu TU-154 na prepravu ústavných činiteľov odmenu päť percent z celkovej sumy, čo je približne 18,4 milióna korún. Ak by lietadlá neprešli opravou, podľa rezortu vnútra by sa musela ich prevádzka postupne obmedziť a napokon úplne zastaviť.
Výber spoločnosti Willing odôvodňuje ministerstvo skúsenosťami z doterajšej spolupráce. Firma už zrealizovala z deblokácií ruského dlhu dodávku časti prostriedkov individuálnej ochrany. Rezortu vnútra predložila doklady o spôsobilosti pre takúto činnosť. O stave vládnych špeciálov sa naposledy diskutovalo v apríli, keď sa vyskytla pri návrate predsedu parlamentu Pavla Hrušovského z návštevy USA na lietadle technická porucha. Hrušovský vtedy vyhlásil, že letecký park pre ústavných činiteľov je zastaraný a treba ho inovovať. Možnosť nákupu nových lietadiel na prepravu ústavných činiteľov naznačil minister obrany Juraj Liška. Priklonil sa tiež k návrhu, aby zabezpečenie prepravy štátnikov prešlo z ministerstva vnútra pod jeho rezort.
Dve lietadlá TU-154 získalo ministerstvo vnútra z deblokácií ruského dlhu, vyrobené boli v roku 1989 a 1998. Ich prevádzka podľa vládneho materiálu z roku 2001 pri dvadsaťpäťročnej životnosti je možná do roku 2014 a 2023. Nakoľko obidva stroje boli vyrobené podľa ruských leteckých predpisov, každých päť rokov musia prejsť generálnou opravou. O zámere kúpiť jedno nízkokapacitné lietadlo za 23 až 28 miliónov dolárov na splátky rokovala vláda ešte v septembri 2001.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
07. máj 2024 00:13