StoryEditor

ZMOS podporí tri vyššie štátne úrady miesto krajských

27.09.2006, 18:10
Autor:
TASRTASR

Rada Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) sa počas dnešného rokovania na Štrbskom Plese vyslovila za zrušenie ôsmich krajských úradov a ich nahradenie troma vyššími štátnymi úradmi so sídlom v Bratislave, Banskej Bystrici a Košiciach.
"Sme za zachovanie duálneho systému, aby boli celkom jasné kompetencie samosprávy a celkom jasné kompetencie štátu, pretože štát bude mať vždy nejaké kompetencie, ktoré sa nedajú preniesť na samosprávu," zdôraznil na tlačovej besede po skončení rokovania 1. podpredseda ZMOS Richard Frimmel.
Existenciu štátnych úradov odôvodnil na rokovaní štátny tajomník Ministerstva vnútra SR Vladimír Čečot. Ide o kompetencie, ktoré vychádzajú z povinnosti štátu a vlády a nemožno ich preniesť na samosprávu. Týka sa to napríklad obrany štátu, civilnej ochrany a ďalších oblastí.
Rada ZMOS ako najvyšší výkonný orgán medzi snemami sa priklonila k prvej z dvoch navrhovaných alternatív. Okrem už spomínanej, ktorú sa rozhodla podporiť, druhou je prechod kompetencií na vyššie územné celky. "Členovia Rady, starostovia a primátori si však myslia, že by to bol krok späť a výsledkom by bola zmiešaná pôsobnosť, niečo ako bývalé národné výbory," uviedol Frimmel.
Rada ZMOS, ktorá má 126 členov a je najvyšším výkonným orgánom medzi snemami, sa zaoberala aj prvým návrhom rozpočtu na budúci rok i národným strategickým referenčným rámcom na roky 2007-2013 s dôrazom na maximálnu spoluúčasť samospráv pri financovaní projektov. Za maximálnu hranicu pritom označili päť percent. Na margo programového vyhlásenia vlády konštatovali, že ak sa potvrdia očakávania, mohla by samospráva vysloviť spokojnosť.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
04. máj 2024 09:52