StoryEditor

Fico na pietnom akte na Slavíne vyzval na pestovanie slovanskej vzájomnosti

08.05.2007, 07:52
Autor:
TASRTASR

Na podporu slovanskej vzájomnosti vyzval dnes predseda vlády Robert Fico na pietnom akte kladenia vencov pri príležitosti 62. výročia oslobodenia a skončenia druhej svetovej vojny na bratislavskom Slavíne.
"Nebojme sa slobodne pestovať slovanskú vzájomnosť," povedal Fico a pripomenul zúčastneným 155. výročie od smrti otca myšlienky slovanskej vzájomnosti Jána Kollára.
Pietny akt sa začal preletom troch vrtuľníkov Mi-24, pokračoval samotným aktom kladenia vencov, po ktorom nasledovala štátna hymna sprevádzaná 12 slávnostnými salvami. Po prednese básne Večer nad Ďumbierom v podaní Dušana Jamricha sa prítomným prihovoril premiér, ktorý so slovami "Slavín sa nesmie stať miestom pre skateboardistov," zdôraznil dôležitosť pamätníku.
Na pietnom akte sa okrem premiéra zúčastnili aj minister obrany SR František Kašický, minister vnútra SR Robert Kaliňák, podpredsedovia parlamentu Anna Belousovová, Dušan Čaplovič a Milan Hort a predsedníčka Ústavného súdu SR Ivetta Macejková.
Na vojenskom cintoríne Slavín je v šiestich masových a v 278 individuálnych hroboch pochovaných 6845 vojakov Červenej armády, ktorí padli pri oslobodzovaní mesta Bratislava počas bojov druhej svetovej vojny v apríli 1945. Pamätník bol pre verejnosť odhalený v roku 1960.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
05. máj 2024 09:18