StoryEditor

Slováci podceňujú ochranu informácií

24.10.2005, 00:00
Slovenské inštitúcie podceňujú ochranu svojich informačných technológií. Vyplýva to z aktuálneho prieskumu v takmer 200 spoločnostiach, ktoré majú viac ako sto zamestnancov. "Mnohí si ani neuvedomujú, akú cenu majú informácie.

Slovenské inštitúcie podceňujú ochranu svojich informačných technológií. Vyplýva to z aktuálneho prieskumu v takmer 200 spoločnostiach, ktoré majú viac ako sto zamestnancov. "Mnohí si ani neuvedomujú, akú cenu majú informácie. Ich zneužitie môže ohroziť dokonca aj chod a existenciu samotnej organizácie," zdôraznil pre HN Pavol Adamec zo spoločnosti KPMG Slovensko, ktorá je spolu s časopisom DSM a Národným bezpečnostným úradom (NBÚ) autorom prieskumu.
Problémy má štát
V ňom len 60 percent inštitúcií priznalo, že riešeniu informačnej bezpečnosti venujú dostatočnú pozornosť. Najlepšie si svoje infosystémy pritom chránia finančné inštitúcie, banky a poisťovne, naopak, najhoršie z prieskumu vychádza štátna správa. Iba 15 percent sledovaných subjektov zamestnáva osobu, ktorá sa informačnej bezpečnosti venuje ako hlavnej pracovnej náplni. Na možné riziká tohto stavu upozorňuje aj NBÚ. "Následky bývajú drahšie, než samotné investície do informačnej bezpečnosti," povedal pre HN šéf sekcie informačnej bezpečnosti úradu Peter Oravec. Ceny bezpečnostných technológií sa pohybujú na úrovni zhruba 10 až 15 percent z ceny samotnej informačnej siete. Podľa neho mnohé firmy však na takúto investíciu nemyslia - následky pritom môžu byť katastrofálne. "Pracoval som v inštitúcii, kde celá sieť s asi sto počítačmi kompletne "spadla" za desať minút. Trvalo dva dni, kým sa to opäť dalo do prevádzky. Ak by sa to stalo banke, dva dni by tam nemohli robiť peňažné prevody. Viete si predstaviť tie škody, ktoré by si klienti od banky vymáhali?"
Človek ako riziko
Podľa Adamca najväčšou hrozbou pre informácie je zväčša samotný človek. "Skúsenosti mnohých organizácií bankového a finančného sektora vo svete ukazujú, že ak došlo k úniku kľúčových informácií, boli za tým osoby z vnútra spoločnosti." Aj preto by subjekty mali k informačných systémom podľa neho púšťať minimum ľudí - navyše dobre preverených.

Čo najviac ohrozuje informačné systémy:
- výpadok elektrického prúdu - 36 percent respondentov (spôsobené priemerné finančné straty 50-tisíc Sk)
- počítačový vírus - 18 percent (110-tisíc Sk)
- porucha hardvéru - 18 percent (120-tisíc Sk)
- chyba programového vybavenia - 7 percent (550-tisíc Sk)
- zlyhanie internej siete - 5 percent (60-tisíc Sk)
- zlyhanie globálnej siete - 4 percentá (250-tisíc Sk)
(Zdroj: KPMG, DSM, NBÚ)

01 - Modified: 2003-01-27 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Podniky a trhy krátko
menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
05. máj 2024 11:01