StoryEditor

V Košiciach sa po rokoch opäť zrodila široká pravicová koalícia

09.10.2006, 15:38
Autor:
TASRTASR

Pravicová koalícia KDH - SDKÚ-DS - SMK v Košiciach sa rovnako ako v jarných doplňujúcich primátorských voľbách dokázala dohodnúť a voličom opäť spoločne ponúkne na post primátora mesta Františka Knapíka (KDH).
Dohoda sa podľa jej aktérov nerodila ľahko. Podpísať sa ju podarilo iba pár hodín pred odovzdaním kandidačných listín. V hre boli totiž aj posty mestských poslancov a starostov 22 mestských častí. "Táto dohoda je jedinečná svojho druhu, lebo naposledy bola takáto široká koalícia stredopravých síl v Košiciach v 90-tom roku," konštatoval dnes na stretnutí s novinármi poslanec NR SR a krajský predseda SDKÚ-DS Viliam Novotný. "Myslím si, že je dobrým riešením pre SDKÚ-DS a pre celú pravicu a teda aj dobrou správou pre celé Košice," dodal.
Novotný ako líder SDKÚ-DS pre decembrové komunálne voľby dnes zároveň oznámil, že na základe dohody medzi SDKÚ-DS, KDH a SMK sa rozhodol nepodať svoju kandidatúru a podporiť Knapíka na primátorsky post.
Za prielomovú a unikátnu označil dohodu aj Knapík, keďže v minulosti pravicové strany v Košiciach postupovali samostatne. "Nazval by som to ako istý signál pre vážnu a koordinovanú spoluprácu pravicových politických strán v meste, čo by mohlo byť celkom dobrým impulzom aj pre podobný postup na národnej úrovni," dodal.
Mestský predseda SMK Jozef Filipko ocenil, že dosiahnutá dohoda sa týka nielen primátora, ale aj starostov a mestských poslancov. "Zladiť miestne a mestské záujmy tak, aby boli všetci úplne spokojní, sa nedá na 100-percent. Ale sme veľmi blízko k tomu, že môžme byť všetci spokojní," dodal.
Podľa dohody koalícia podporí kandidáta SDKÚ-DS na starostu v troch z ôsmich veľkých košických mestských častí a troch v menších. Z radov KDH sú kandidáti na starostov v štyroch veľkých častiach a v šiestich malých. SMK svojich kandidátov na starostov nenavrhlo. Na spoločnej kandidátke do 50-členného mestského zastupiteľstva bude za KDH 25 nominantov, za SDKÚ-DS 18 a za SMK sedem.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
06. máj 2024 17:25