StoryEditor

Policajti by už od apríla nemali byť anonymnými strážcami zákona

10.03.2003, 23:00
Všetky legislatívne prekážky zavedenia menoviek policajtov, ako jedného z významných antikorupčných opatrení v polícii, by mal odstrániť návrh novely zákona o Policajnom zbore (PZ), ktorí poslanci posunuli do druhého čítania. Okrem zakotvenia povinnosti policajtov podávať majetkové priznania či rozšírenia ich právomocí pri ochrane civilnej leteckej prevádzky má novela legislatívne ukotviť aj zlúčenie kriminálnej polície s vyšetrovateľmi do útvarov justičnej polície.

Minuloročná novela o PZ, platná od 1. októbra, totiž pamätala len na rozdelenie Sekcie vyšetrovania a kriminalisticko-expertíznych činností PZ na Sekciu justičnej polície PZ a Kriminalisticko-expertízny ústav PZ. Ministerstvo vnútra v súčasnej úprave zákona vôbec nereagovalo na požiadavku z minulého volebného obdobia o začlenení Železničnej polície pod rezort vnútra. Ako pre HN uviedol minister V. Palko, takéto opatrenie a presun medzi vnútrom a ministerstvom dopravy by musel riešiť kompetenčný zákon. Programové vyhlásenie druhej Dzurindovej vlády však už so zlúčením nepočíta. Novela zákona o PZ má upraviť nosenie menoviek policajtov dopravnej, poriadkovej a hraničnej a cudzineckej polície pri výkone služby. Menovky budú obsahovať meno, priezvisko, štátny znak, prípadne vysokoškolský titul, a stanú sa súčasťou identifikačných znakov príslušníkov polície. Ich hlavný význam Palko vidí vo zvýšení zodpovednosti za plnenie služobných povinností, v zúžení priestoru na korupčné správanie policajtov, ale aj v zlepšení komunikácie PZ s občanmi. Menovky nebudú používať policajti v službe osobitného určenia ani ostatní príslušníci PZ pri zákrokoch pod spoločným velením, pri použití kukly a v situáciách, keď bude potrebné zachovať ich anonymitu. Menovky sa majú na policajných uniformách objaviť už od 1. apríla. Využiť by sa malo 15 tis. menoviek, vyrobených za 600 tis. Sk počas funkčného obdobia exministra vnútra Ladislava Pittnera. Význam menoviek spochybnili policajné odbory, ktoré požadujú po ich zavedení vyššiu garanciu bezpečnosti policajtov a ich rodinných príslušníkov v civilnom živote. Nedoriešená ostala aj otázka významu menovky pod tzv. reflexnou vestou poriadkových policajtov.
Armáda je o krok vpredu
Zástupca náčelníka štábu logistiky Ozbrojených síl (OS) SR plk. Metod Sedlák pre HN uviedol, že do roku 2002 boli v OS štítky s menom vydávané vojakom nasadeným v zahraničných misiách alebo študujúcim na zahraničných vojenských školách. Koncom minulého roka vznikla požiadavka, aby boli menovkami označení všetci príslušníci Generálneho štábu OS a vojenskí zamestnanci ministerstva obrany. Podľa Sedláka by plastové menovky mohli byť k dispozícii v marci či v apríli. Na veliteľstvách pozemných síl, vzdušných síl a síl výcviku a podpory je to v kompetencii príslušných operačných veliteľov. OS sa tým podľa M. Sedláka prispôsobujú štandardom platným v NATO, túto povinnosť však nedefinuje žiadny predpis. Poľné uniformy sa už od roku 1997 vyrábajú so snímateľným štítkom, ktorý sa upevňuje suchým zipsom. Na poľnej uniforme má byť okrem mena uvedená aj krvná skupina vojaka. Sedlák zdôraznil, že vojak musí mať menovku na poľnej uniforme, aj keď je na vychádzke. "Ak si ju dá dole, ide o nedisciplinovanosť, za ktorú môže byť potrestaný veliteľom svojho útvaru," povedal M. Sedlák. Vojenská polícia považuje preukazovanie totožnosti vojenského policajta identifikačným číslom v súčasnosti za dostatočné.
Minister a exministri o menovkách
Ladislav Pittner: Cítim zadosťučinenie. Postup súčasného ministra hodnotím pozitívne. Občania získajú väčšiu kontrolu nad činnosťou radových policajtov, policajti si uvedomia, že verejnosti predovšetkým slúžia. Moje opatrenie odobrili právnici rezortu. Boli presvedčení, že na zavedenie menoviek nie je potrebná novela zákona o PZ, ale že stačí interný predpis. Môj nástupca však asi zastával iný právny názor.
Ivan Šimko: Nariadenie o zavedení menoviek policajtov nemalo oporu v zákone. Vzhľadom na to, že ministrom som sa stal pol roka pred koncom volebného obdobia, nebol už čas pripraviť novelu zákona o PZ. Preto som nariadenie zrušil.
Vladimír Palko: Menovka je ďalším zo spôsobov preukazovania príslušnosti k PZ . Novelou zákona o PZ vyhovieme formálnej námietke na nezákonnosť rozkazu exministra Pittnera pri prvom zavedení menoviek v roku 2001.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
25. máj 2024 09:16