StoryEditor

Americkí zubári ponúkajú i manikúru, pedikúru a masáže

08.02.2007, 17:23
Autor:
SITASITA
Keď sa povie pojem "relax", šanca, že si človek predstaví zubárske kreslo a zubnú vŕtačku je vysoko nepravdepodobná.

Keď sa povie pojem "relax", šanca, že si človek predstaví zubárske kreslo a zubnú vŕtačku je vysoko nepravdepodobná. Preto vidieť pri vstupe do zubárskej ordinácie v Chicago Water Tower nápis "dentálne kúpele" a počúvať upokojujúcu klasickú hudbu pri líhaní si do príjemného masážneho spúšťacieho kresla, je minimálne prekvapujúce. Tento scenár môže pôsobiť zvláštne, začína však byť čoraz viac a viac obvyklý.
V zubárskej ordinácií Mitchell Dental Spa v Chicagu, môžu pacienti počas práce stomatológa sledovať televízor s plochou obrazovkou. Zároveň si vychutnávajú 10-minútový pobyt v kúpeľoch, vrátane chladivých očných masiek a masáží chrbta, poskytovaných masérom - všetko zahrnuté v cene obvyklej stomatologickej starostlivosti.
"Nikto sa neteší na návštevu k zubárovi. Ak však vytvoríme prostredie, kde sa ľudia dokážu uvoľniť, zrelaxovať, niečo zjesť... a po dentálnom zákroku dostať masáž chrbta, myslím si, že môžeme veci trochu zmeniť, vytvoriť z návštevy u zubára pozitívny zážitok," vysvetlila Dr. Margaret Mitchell, ktorá sa začala venovať novému prístupu k pacientovi pred niekoľkými mesiacmi.
Čo tak mentolový píling na nohy, kým zubár vymieňa plombu? Žiaden problém, toto ponúkajú dentálne kúpele v Austine, štáte Texas, kde prostriedky, používané na prekrytie pachu stomatologických prípravkov, zahŕňajú levanduľové aromatické sviečky a bylinkový čaj, Zábaly na ruky z horúceho vosku ponúkajú dentálne kúpele v New York City. Za príplatok 2517 korún (95 dolárov), stomatológia v Madison Avenue začala od minulého roku ponúkať i akupunktúru.
Prieskumy Americkej dentálnej asociácie ukazujú, že jedna štvrtina amerických občanov sa vyhýba návštevám zubára, kvôli strachu z bolesti alebo predchádzajúcej traumatizujúcej skúsenosti. Aby stomatologický zákrok zubári spríjemnili, začali pacientom ponúkať vymoženosti ako televízia či slúchadlá s hudbou. Dentálne kúpele sú pokračovaním tohto trendu.
Podľa prieskumu asociácie, vykonaného na vzorke 427 amerických zubárov, polovica z nich ponúka pacientom doplnkové služby ako napr. slúchadlá s hudbou, relaxačnú podložku pod krk, prikladanie zohriateho uteráku či občerstvenie zadarmo, kým zhruba 5 percent ponúka klientom i masáže, manikúru a pedikúru. Niektorí zubári posúvajú koncept stomatologických kúpeľov o krok dopredu, pozývajúc do svojich ordinácií dermatológov ponúkajúcich botoxové vyhladzovanie vrások a iné kozmetické procedúry.
"Ak je uvoľnený pacient a je uvoľnený aj zubár, situácia je prospešná pre obe strany. Samozrejme, najdôležitejšia je profesionálnosť stomatologického výkonu, všetko ostatné je len doplnková aktivita," povedal hovorca dentálnej asociácie Dr. Matthew Messina.
Damian Clark, dvadsaťštyriročný účtovník a pacient stomatologičky Margaret Mitchell povedal, že prvá návšteva jej novej ordinácie bola veľkým prekvapením. "Šokovalo ma to, pretože som na také niečo nebol absolútne zvyknutý. Bol to presný opak mojich očakávaní. Všetky rozptyľujúce služby urobili posledný bolestivý zákrok takmer príjemným. Rozprával som o tom všetkým priateľom," uviedol Clark.
Tento druh voľnej reklamy je súčasťou stratégie ponúkania stomatológie v prostredí, podobnom kúpeľom. Dr. Mitchell Charnas z Manhattanskej stomatológie povedal, že referencie pacientov o jeho ordinácii značne vzrástli, odkedy začal ponúkať relaxačné doplnkové služby.
Avšak nie všetci pacienti chcú byť podobným spôsobom rozmaznávaní. "Je aj časť klientov, ktorí chcú len podstúpiť dentálny zákrok a mať ho čím skôr z krku," dodal Dr. Messina.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
05. máj 2024 19:24