StoryEditor

Mikolaj nikdy nechcel zverejniť mená garantov

06.06.2007, 18:25
Autor:
SITASITA

Minister školstva Ján Mikolaj odmieta, že ustúpil od zverejnenia mien "lietajúcich garantov", ktorí protizákonne garantujú viacero študijných programov vysokých škôl. Na otázku agentúry SITA po dnešnom rokovaní vlády povedal, že "nikdy sme nepovedali, že budeme zverejňovať mená garantov, to ste si vymysleli. Ja som nepovedal, že budeme zverejňovať mená." Podľa neho v registri študijných programov nefigurujú takí garanti, ktorí zastávajú túto funkciu v rozpore so zákonom. "Mená nie sú protizákonné. Kto vám povedal, že sú protizákonné? Nevsúvajte mi tu vaše vyjadrenia. To nie je v rozpore so zákonom," vyhlásil s tým, že register ešte nedefinuje zákon. Protizákonné to bude podľa neho až po prijatí vysokoškolskej novely, ktorá upravuje zoznam garantov. Zároveň uviedol, že register nezverejní. "Register nie je verejný, to je pracovný nástroj," zdôraznil Mikolaj.
Mikolaj v októbri minulého roka tvrdil, že "máme viac ako 9 000 študijných programov a keď zoberiete, že každý program musí mať garanta v osobe profesora alebo docenta, tak nemáme toľko profesorov, garantov, čiže sa porušuje zákon. Zvažujeme, že koncom roka dáme na verejnosť, na internet zavesíme zoznam všetkých študijných programov a takisto zoznam všetkých garantov, aby odborná verejnosť vedela skontrolovať, že kto je vlastne garantom ktorého študijného programu." Na svojej tlačovej besede v januári tohto roka vyhlásil, že register má hotový a rozpošle ho školám na kontrolu. Priznal, že v registri sú garanti aj v rozpore so zákonom. Po skompletizovaní ho plánoval zverejniť na webovej stránke ministerstva.
Ministerstvo školstva SR pracuje na registri už niekoľko mesiacov. Vytvára ho, aby bol prehľad o tom, kto garantuje jednotlivé študijné programy. Školy skontrolovali údaje v registri dvakrát. Ak mali problémy s "lietajúcimi garantmi", mali navrhnúť riešenie. Podľa hovorkyne rezortu Viery Trpišovej zmeny v garantoch posudzuje Akreditačná komisia SR, na ktorú sa obracajú školy so svojimi návrhmi na nových garantov. V prípade, že akreditačná komisia akceptuje zmeny na postoch garantov, rezort ich zapracováva do registra.
Register obsahuje údaje o 1 114 profesoroch a docentoch, ktorí garantujú 8 064 študijných programov. V súčasnosti môže byť garantom profesor, v prípade bakalárskeho štúdia docent. Garant môže zastávať túto funkciu na viacerých stupňoch vysokoškolského štúdia. Nemôže pôsobiť ako garant študijných programov na viacerých školách alebo na viacerých fakultách jednej vysokej školy.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
19. apríl 2024 04:48