StoryEditor

Stredné školy dnes na prijímačkách privítajú druhú časť uchádzačov o štúdium

04.05.2006, 11:25
Autor:
TASRTASR

Stredné školy dnes na prijímacích skúškach privítajú druhú časť tohtoročných uchádzačov o stredoškolské štúdium. Prihlášku na strednú školu si spolu podalo približne 69 900 žiakov.
Prvá časť uchádzačov absolvovala prijímačky na vyvolenú školu v utorok 2. mája. Riaditelia škôl na skúšky vyčlenili dva dni, pretože žiaci si mohli už po štvrtý rok podať prihlášku na dve stredné školy.
Zvládnuť predskúškový stres pomôže žiakom podľa detskej psychologičky Dagmar Kopčanovej aj pozitívne myslenie. "V žiadnom prípade si nepripúšťajte pesimistické myšlienky a buďte pevne presvedčení o svojom úspechu," tvrdí Kopčanová. Okrem toho si treba ráno dopriať chutné, vitamínové raňajky a do tašky pribaliť ovocie, prípadne osviežujúci nápoj, ktorý zaženie smäd.
Pred samotným začiatkom skúšky sa treba niekoľkokrát zhlboka nadýchnuť a skoncentrovať na výkon. Počas skúšky radí psychologička rozumne hospodáriť s časom. "Efektívnejšie je riešiť v prvom rade tie úlohy, ktoré chápete ihneď a náročnejšie si odložte pre prípad, že vám zvýši dostatok času na premýšľanie a riešenie," dodáva Kopčanová. Školské výpočtové stredisko v Liptovskom Mikuláši (ŠVS LM) zbierajúce údaje za celé Slovensko eviduje k 21. marcu tohto roka zhruba 93 400 voľných miest, záujemcov je celkovo približne o štvrtinu menej. Školy, ktoré nezaplnia svoje triedy tento týždeň, poskytnú neúspešným kandidátom druhú šancu ešte 13. júna v druhom kole prijímacích skúšok.
TASR čerpala informácie z portálu www.modernaskola.sk.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
17. máj 2024 09:24