StoryEditor

Cenu Jozefa Krónera získali tento rok Leopold Haverl a Vladimír Rohoň

24.10.2006, 11:33
Autor:
TASRTASR

Cenu Jozefa Krónera za celoživotné herecké dielo si dnes večer v Divadle J.G. Tajovského (DJGT) vo Zvolene prevzal herec Leopold Haverl. Porota v čele s režisérom Martinom Kákošom ocenila jeho všestranné herecké umenie, ktoré už viac ako polstoročie predvádza najmä na scénach divadiel v Bratislave a Nitre.
"Som plný úľuby a nasladenia," povedal novinárom s úsmevom po skončení slávnostného večera Haverl. "Je to nádherný pocit. Som rád, že Jožko Króner za sebou zanechal takú hlbokú stopu, po ktorej môžeme kráčať... i keď nemáme taký veľký talent ako on," dodal.
Cena Jozefa Krónera za najvýznamnejší herecký výkon, ktorý bol vytvorený v uplynulom roku, ostala tento rok vo Zvolene. Porota ju prisúdila hercovi DJGT Vladimírovi Rohoňovi za stvárnenie postavy Hoka v inscenácii Šofér slečny Daisy.
"Je to pre mňa obrovská česť," uviedol očividne dojatý Rohoň. "Na doskách tohto divadla som strávil 33 rokov a tak cena je pre mňa oveľa krajším darom, ako keby ma ukrižovali," dodal už s humorom. Podľa Jozefa Leikerta, predsedu spoločnosti Jozefa Krónera, ktorá sa krátko po smrti tohto významného slovenského herca stala iniciátorkou udeľovania cien z jeho menom, laureátov tohto ročníka si vybral sám Króner a ich mená len pošepol porote.
Cenu udeľuje spoločnosť Jozefa Krónera už šiesty rok, s cieľom pripomenúť herecké a ľudské posolstvo tejto významnej slovenskej hereckej osobnosti. Predchádzajúcich päť ročníkov sa konalo vždy v Bratislave. Podľa Leikerta udeľovanie ocenení by chceli v budúcnosti prenášať viac aj na pôdu mimobratislavských divadiel.
Doterajšími laureátmi tohto vyznamenania sa stali viacerí významní slovenskí herci, ako napríklad Ladislav Chudík, Milan Kiš, Emília Vášáryová, Andrej Mojžiš, Emil Horváth, Jozef Dóczy, Eva Krížiková, Milan Sládek, Marián Geišberg, Karol L. Zachar či Elo Romančík.
Uplynulé dva roky udelili aj Ceny Jozefa Krónera najlepším amatérskym hercom a to počas vrcholnej prehliadky amatérskych divadelných súborov Scénická žatva.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
06. máj 2024 11:55