StoryEditor

Greenpeace sa obáva tlakov na MŽP v súvislosti s ťažbou uránu v Jahodnej

02.11.2006, 13:19
Autor:
TASRTASR

Na Ministerstvo životného prostredia (MŽP) SR sú podľa organizácie Greenpeace vyvíjané tlaky, aby urýchlilo posudzovanie vplyvov na životné prostredie (EIA) v prípade ťažby uránu v lokalite Jahodná. Greenpeace preto dnes odovzdal ministerstvu petíciu proti ťažbe uránu s takmer 16 tisíc podpismi.
"Máme informácie, že sú na ministerstvo vyvíjané tlaky na to, aby to posúdenie prebehlo v obmedzenej podobe. Chceme dnes zdôrazniť požiadavku na to, aby bol proces EIA podrobný a úplný," povedal dnes pre novinárov koordinátor energetickej kampane Greenpeace Ján Beránek. Rezort by skrátením konania podľa neho umožnil firme Kremnica Gold, ktorá ma záujem urán ťažiť, získať rozhodnutie o dobývacom priestore. Na základe tohto rozhodnutia už vzniká žiadateľovi oprávnenie na ťažbu, dodal Beránek.
"Ťažba uránu je veľmi problematická, prináša veľa rizík, kontamináciu ovzdušia rádioaktívnym plynom radónom, ktorý prináša riziko rakoviny pľúc, a hrozí aj kontaminácia podpovrchových a povrchových vôd," konštatoval Beránek.
Pri odovzdaní petície na ministerstve vznikol problém, keď napriek dohode zástupcov Greenpeace s predstaviteľmi rezortu nemal kto petíciu prevziať. Až po tom, čo Beránek odovzdal petíciu na podateľni, sa medzi aktivistami objavil riaditeľ kancelárie ministra Ján Pisch, ktorý sa nechcel k tlakom na ministerstvo vyjadriť. Prisľúbil však, že petícia bude poskytnutá príslušným orgánom.
Greenpeace plánuje pokračovať v petícii aj naďalej. Podpísaní vyjadrujú nesúhlas s plánovanou ťažbou uránu v lokalite Jahodná pri Košiciach a zároveň žiadajú, aby sa ešte pred určením dobývacieho priestoru prešetrili možné dopady navrhovanej ťažby na zdravie a životné prostredie.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
09. máj 2024 22:27