StoryEditor

Valentovič sa ústavy nebojí

07.06.2007, 00:00
Zákaz rozdelenia zisku akcionárom zdravotných poisťovní je v poriadku a nenarazí na ústavu. Tvrdí to minister zdravotníctva Ivan Valentovič (nominant Smeru-SD).

Dokonca je za to ochotný dať "ruku do ohňa". Po predchádzajúcich skúsenostiach, keď mu návrhy odmietla Legislatívna rada vlády aj právni experti, si dal Valentovič spraviť nezávislú expertízu skôr, ako návrh novely predložil do pripomienkového konania. "Mám to skonzultované," povedal včera HN po rokovaní vlády. Jeho stratégia je jasná: čo zoberie poisťovniam, sľubuje obratom ruky lekárom na zvýšenie platov. Vlani pritom dosiahli zdravotné poisťovne takmer dvojmiliardový zisk.
Ústavný právnik Radoslav Procházka má však opačný názor. "V danej podobe, keď tam chýbajú akékoľvek prechodné ustanovenia týkajúce sa použitia zisku vytvoreného za platnosti skoršieho práva, by zákon bol v rozpore s ústavou." Zatiaľ čo koaliční partneri (SNS a ĽS-HZDS) zostávajú zdržanliví, opozičný poslanec NR SR Viliam Novotný (SDKÚ) hovorí o "štátnom terorizme". Poisťovne sú dokonca pripravené na medzinárodné žaloby kvôli ochrane investícií.

Boj o zisk
- minister ho chce poisťovniam zakázať
- opozícia hovorí o štátnom terorizme
- poisťovne zvažujú medzinárodné žaloby

01 - Modified: 2003-05-25 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Štvorkajak potvrdil suverenitu
menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
06. máj 2024 14:57