StoryEditor

ÚS dnes prijal na ďalšie konanie aj zvyšné tri napadnuté zdravotnícke zákony

23.06.2005, 19:31
Autor:
TASRTASR

Plénum Ústavného súdu SR na svojom dnešnom neverejnom zasadnutí prijalo na ďalšie konanie aj zvyšné tri návrhy skupiny poslancov Smeru a Slobodného fóra na posúdenie súladu noviel zdravotníckych zákonov s Ústavou SR a Listinou základných práv a slobôd.
Ide o návrhy týkajúce sa vydávania nariadení vlády a vyhlášok Ministerstva zdravotníctva SR ktoré určujú rozsah bezplatnej zdravotníckej starostlivosti, zmeny zdravotných poisťovní z verejnoprávnych inštitúcií na akciové spoločnosti a možnosti vlády rozhodnúť o nezákonnosti a zastavení štrajku zdravotníckych pracovníkov. Ústavní sudcovia v prvých dvoch prípadoch zároveň posudzovali žiadosť skupiny opozičných poslancov o pozastavenie účinnosti napadnutých ustanovení, ktorú však zamietli.
ÚS už minulý týždeň prijal na ďalšie konanie prvý z návrhov rovnakej skupiny poslancov. Išlo o zákon o poskytovateľoch zdravotnej starostlivosti a ustanovenia, ktoré sprísňujú zákonné podmienky preukazovania bezúhonnosti pre výkon zdravotníckeho povolania. Ani v tomto prípade ÚS nevyhovel žiadosti pozastaviť účinnosť zákona.
Informácie poskytol TASR poradca ÚS pre styk s médiami Štefan Németh.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
23. apríl 2024 14:18