StoryEditor

Nájazdu Slovákov sa USA báť nemusia

19.05.2006, 00:00
Zrušenie turistických víz by zvýšil počet Slovákov, ktorí by mali záujem cestovať do USA. Počet turistov by sa rozšíril najmä o skupinu, ktorú odrádza zdĺhavý administratívny proces, ktorý musia pred cestou podstúpiť. Prezident Slovenskej asociácie cestovných kancelárií a cestovných agentúr (SACKA) Robert Kohlmann tvrdí -- časť Slovákov považuje za ponižujúce, keď musia o víza žiadať.

Zrušenie turistických víz by zvýšilo počet Slovákov, ktorí by mali záujem cestovať do USA. Počet slovenských turistov by sa rozšíril najmä o skupinu, ktorú dnes odrádza zdĺhavý administratívny proces pred cestou. Prezident Slovenskej asociácie cestovných kancelárií a cestovných agentúr Robert Kohlmann tvrdí, že časť Slovákov považuje za ponižujúce, keď musí o víza žiadať. Ročne ich je približne 80- tisíc, štvrtina žiadateľov výjde naprázdno. Napriek tomu odborníci neočakávajú, že po zrušení vízovej povinnosti sa záujem Slovákov o dovolenku v Spojených štátoch závratne zvýši. Ročný nárast odhaduje Kohlmann na niekoľko stoviek osôb.
Služby cestoviek pri ceste do USA využíva iba zlomok našincov -- vlani sa takto podľa asociácie dostalo do Ameriky približne 300 ľudí, rok predtým vycestovala cez cestovky iba niečo vyše stovka osôb. Väčšina Slovákov teda cestuje individuálne, aj preto by sa možné zrušenie turistických víz nepremietlo do zvýšeného počtu zájazdov za more v ponuke domácich cestovných kancelárií. Tie totiž momentálne cestu do USA klientom dokážu sprostredkovať, ale väčšinou cez partnerské európske cestovky.
Z USA vlani na Slovensko podľa štatistiky rezortu hospodárstva pricestovalo vyše 32-tisíc ľudí, teda takmer o 14 percent viac ako v roku 2004. Prežili tu v priemere tri dni.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
02. jún 2024 18:44