StoryEditor

Valentovič navrhuje zaviesť jednu zdravotnú poisťovňu

15.05.2007, 12:57
Autor:
SITASITA
Minister zdravotníctva Ivan Valentovič zajtra vláde navrhne zaviesť jednu zdravotnú poisťovňu. Ako sa uvádza v správe o programe racionalizácie v rezorte zdravotníctva, súkromné zdravotné poisťovne vykazujú podľa ministerstva neprimerané zisky.

Neprimeraný zisk nie je vďaka kvalitnému manažmentu, ale dôsledkom cieleného náboru poistencov a modelovania poistného kmeňa. "Finančne nároční poistenci zostávajú v štátnych zdravotných poisťovniach, ktoré im garantujú zabezpečenie plnohodnotnej zdravotnej starostlivosti," uvádza ministerstvo.
Zavedenie jednej zdravotnej poisťovne by mal zabezpečiť zákon, kde by mal byť uvedený verejný záujem jednej poisťovne. Do jednej verejnoprávnej zdravotnej poisťovne by mali podľa predstáv ministerstva prejsť všetci poistenci a majetok ostatných súkromných zdravotných poisťovní, ako aj Spoločnej zdravotnej poisťovne, nadobudnutý z prostriedkov verejného zdravotného poistenia. Zdravotné poisťovne by sa mali zrušiť likvidáciou, pretože nebudú môcť zabezpečovať výkon verejného zdravotného poistenia, poistné kmene sa bezodplatne na základe zákona prevedú na jednu zdravotnú poisťovňu. Súkromné zdravotné poisťovne by mali môcť získať licenciu na individuálne zdravotné poistenie.
Ak by nebola dostatočná politická vôľa na návrat k jednej zdravotnej poisťovni pre verejné zdravotné poistenie ministerstvo navrhuje iné opatrenia - zjednodušiť ročné zúčtovanie poistného, zabezpečiť financovanie liečby zvlášť nákladných zdravotníckych výkonov cez legislatívne pozmenený prerozdeľovací mechanizmus, rozšíriť priestor pre viaczdrojové financovanie zdravotníctva a legislatívne zabezpečiť použitie maximálneho objemu prostriedkov z verejného zdravotného poistenia na úhradu zdravotnej starostlivosti.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
27. apríl 2024 01:12