StoryEditor

Fico: Občanov treba varovať pred obrovskými rizikami dôchodkovej reformy

13.04.2005, 14:55
Jediný, kto má podľa predsedu strany SMER Roberta Fica zaručené zisky z dôchodkovej reformy, sú dôchodkové správcovské spoločnosti (DSS). "Len na poplatkoch, ktoré si DSS sťahujú z uložených peňazí, príde sporiteľ pri priemernom zárobku 15 000 Sk počas priemernej doby sporenia 35 až 40 rokov o viac ako 140 000 Sk," vyhlásil na dnešnej tlačovej konferencii Fico.

To platí podľa neho aj vtedy, ak DSS nezabezpečia občanom ani korunu výnosu. Občania, ktorí vstupujú do 2. piliera, sú konfrontovaní iba vágnymi sľubmi. Ako príklad odcitoval Fico časť z oficiálnych propagačných dokumentov, ktoré priamo podpísal minister práce sociálnych vecí a rodiny Ľudovít Kaník: "Ak by došlo k poškodeniu Vašich peňazí porušením zákona zo strany DSS, štát Vám bude garantovať prostredníctvom Sociálnej poisťovne aktuálne nasporenú sumu na Vašom osobnom dôchodkovom účte do výšky 100 %". Predseda SMER-u považuje toto tvrdenie za zavádzajúce a klamlivé, nakoľko podľa zákona o starobnom dôchodkovom sporení Sociálna poisťovňa ručí v plnom rozsahu najviac do 50 % zostatku rezervného fondu solidarity ku dňu nadobudnutia právoplatnosti rozhodnutia súdu. Rozhodnutie súdu však môže trvať aj niekoľko rokov. Upozornil aj na fakt, že pre sporiteľa neexistuje žiadna garancia, ak nedôjde k porušeniu zákona, no DSS zle zainvestuje a znehodnotí peniaze, ktoré sú na osobnom účte sporiteľov.
Preto strana SMER trvá na oprave dôchodkovej reformy. Podľa Fica je predovšetkým potrebné zakotviť pre sporiteľov riadne garancie, že dostanú v nominálnej hodnote aspoň to, čo do DSS vložili. Za rovnako dôležité pokladá aj zvýšenie právnej zodpovednosti DSS a ich materských spoločností za spôsobenú stratu.
"Bez týchto závažných opráv zostáva vstup do 2. piliera riskantnou operáciou pre veľké percento ľudí. Už ani nechcem hovoriť o povinnom vstupe, myslím si, že ide o porušenie ústavy SR," dodal Fico na záver.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
25. apríl 2024 06:48