StoryEditor

Vláda schválila nepovinnú škôlku pre deti

07.03.2007, 15:19
Autor:
SITASITA

Vláda dnes schválila nepovinnú škôlku pre deti. Päťročné deti by ju mali mať zadarmo. Rodičia sa však budú môcť sami rozhodnúť, či ich dieťa bude chodiť do škôlky. Ročne si to vyžiada vyše 263 miliónov korún. Ak by päťročné deti museli chodiť do škôlky povinne, stálo by to 3,5 miliardy korún. Minister školstva Ján Mikolaj dnes pred novinármi povedal, že "pokiaľ by štát povedal, že je to povinné, tak potom by sa to muselo zobrať z originálnych kompetencií obcí". Obciam by sa to spätne vrátilo ako prenesená kompetencia. Štát by mal po novom preplácať mesačné poplatky rodičom, ktorých deti budú v poslednom ročníku škôlky. V súčasnosti sa poplatky pohybujú od 50 do 380 korún. Schválená alternatíva si vyžiada do konca roka zmenu viacerých zákonov.
Školskí odborári, ktorí pôvodne boli za povinnú škôlku pre päťročných, tvrdia, že vláda nerozhodla najlepšie. "Keď päťročné dieťa bude mať možnosť chodiť do škôlky zadarmo, tak už to je pokrok, ale nie je to najideálnejšie," povedal pre agentúru SITA predseda Odborového zväzu pracovníkov školstva a vedy na Slovensku Ján Gašperan. Za správne považuje, že škôlky už nebudú patriť medzi školské zariadenia, ale reálne sa stanú školami. Upravoval by ich školský zákon, čím by sa stali súčasťou školského systému. Ak by boli materské školy klasifikované ako školy, mohli by čerpať eurofondy.
Kabinet sa musel rozhodovať medzi dvoma alternatívami. Mohol podporiť buď povinnú alebo nepovinnú škôlku. Ministerstvo školstva odporúčalo dobrovoľnosť. Vláde predložil Koncepciu predškolskej výchovy rezort školstva s dvoma variantmi, pretože názory odborov, ministerstiev a samospráv sa nevedeli zhodnúť len na jednej alternatíve.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
07. máj 2024 13:35