StoryEditor

Petíciou chcú odstrániť svojvoľné rozhodovanie poslancov stať sa nezávislými

12.09.2005, 18:54
Autor:
TASRTASR

Postaviť sa na odpor proti poslancom Národnej rady (NR) SR, ktorí rozhodujú o svojej politickej budúcnosti bez ohľadu na názor občanov, je cieľom Petície za rešpektovanie požiadaviek občanov SR.
Podľa predsedu petičného výboru Petra Ilečka z Ružomberka by poslanci NR SR nemali opúšťať politické strany, vďaka ktorým sa dostali do parlamentu v riadnych voľbách a stávať sa nezávislými. "Ako nezávislí poslanci neprešli riadnymi voľbami. Týka sa to dnešných i budúcich poslancov zo všetkých politických strán, ktoré sa dostanú do NR SR," uviedol Ilečko.
Petícia má tri otázky. V prvej sa občania majú vyjadriť, či súhlasia s tým, aby poslanec odovzdal svoj mandát, ak sa rozhodne opustiť politickú stranu. V druhej, či súhlasia so znížením 50-percentnej hranice účasti voličov na referende na 25-percentnú hranicu a v tretej, či súhlasia s tým, aby poslanci NR SR a vláda rešpektovali výsledky každého platného referenda.
Zbieranie podpisov pod petíciu sa začne podľa Ilečka 20. septembra v Ružomberku a v Žiline. "Vzhľadom k tomu, že petičný výbor sa obáva zneužitia petičnej listiny niektorými občanmi alebo poslancami, petičné otázky budú zverejnené na internete až v deň začatia podpisovej akcie," dodal Ilečko.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
08. máj 2024 09:23