StoryEditor

Rozpočet podľa ZMOS-u nepočíta s navýšením pre obce

11.10.2006, 15:00
Autor:
TASRTASR
Dokážeme si predstaviť kvalitný výkon tejto prenesených kompetencií, ale finančne musí byť krytá vo fiškálnej decentralizácii a potvrdená ministerstvom financií, vysvetlil predseda ZMOS Michal Sýkora.

V návrhu štátneho rozpočtu na rok 2007, ktorý dostalo Združenie miest a obcí (ZMOS), sa nepočíta so zvýšením podielu obcí na výnose dane z príjmu fyzických osôb o 0,98 percent. Uviedol to na dnešnej tlačovej konferencii riaditeľ ekonomickej sekcie ZMOS-u Jaroslav Mrva.
Ide o približne 580 miliónov korún ročne, ktoré vláda odsúhlasila ešte 28. septembra. Kabinet vtedy schválil novely zákona, ktorými mestám a obciam od januára 2007 pribudne nová kompetencia - financovanie neštátnych základných umeleckých škôl a zariadení. Medzi ne patria materské školy, centrá voľného času, školské kluby a jedálne, ako aj strediská záujmovej činnosti.
"Dokážeme si predstaviť kvalitný výkon tejto kompetencie, ale finančne musí byť krytá vo fiškálnej decentralizácii a potvrdená ministerstvom financií. Financovanie neštátnych zariadení súvisí celkovo s financovaním miest a obcí aj s prípravou štátneho rozpočtu na rok 2007 a s výhľadom financovania na roky 2007 až 2009," vysvetlil predseda ZMOS Michal Sýkora.
V prípade, že by neprišlo k navŕšeniu prostriedkov o vládou schválených približne 580 miliónov korún, predstavitelia ZMOS-u sa obávajú zadlžovaniu škôl a školských zariadení.
Združenie navrhlo ministrovi školstva vlastné riešenie. Okrem už spomínaného zvýšenia podielu obcí na výnose dane z príjmov fyzických osôb o jedno percento, chcú zvýšiť v nariadení vlády kritérium na originálne pôsobnosti obcí na úseku školstva o tie percentá, ktoré prináležia neštátnym zriaďovateľom.
Ďalej navrhujú, aby sa zvýšené percento rozdeľovalo podľa počtu detí v neštátnych zariadeniach. Rovnako majú záujem na dopracovaní podmienok, na základe ktorých by sa určili presné kritéria poskytovania podkladov zo strany neštátnych zriaďovateľov a zákonné kritériá na dohľad nad finančnými podmienkami.
"Náš návrh garantuje obciam, že nebude narušené ich právo rozhodovať o vlastných zdrojoch a že budú zachované princípy fiškálnej decentralizácie," priblížil Sýkora.
Predseda ZMOS-u sa ďalej vyslovil za to, aby mestá a obce mohli rozhodovať o tom, či na ich území vznikne neštátne umelecká škola alebo zariadenie. V súčasnosti takéto kompetencie nemajú - o ich zriadení rozhoduje MŠ SR s tým, že vyjadrenie obce pre neho nie je záväzné. "Domnievame sa, že ak by malo prísť k zmene financovania neštátnych zariadení a škôl, tak by v súčasnosti malo byť pozastavené schvaľovanie nových zariadení," uzavrel Sýkora.

er bmg

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
27. apríl 2024 20:30