StoryEditor

Kaliňák: SR úspešne napreduje v príprave na vstup do Schengenu

11.05.2007, 15:41
Autor:
TASRTASR

Slovensko úspešne pokračuje v plnení harmonogramu a akčného plánu budovania schengenskej hranice tak, aby sme do Schengenu vstúpili 1. januára 2008 a aby naši občania mohli voľne cestovať do krajín Európskej únie (EÚ). Uviedol to dnes podpredseda vlády SR a minister vnútra Robert Kaliňák počas pracovnej návštevy v Sečovciach a Sobranciach, kde odovzdal do užívania významné objekty súvisiace s plnením schengenských kritérií.
Ako informoval Kaliňák, na základe výhrad, ktoré voči Slovensku vyjadrila vlani na jeseň hodnotiaca komisia EÚ, sa už podarilo splniť ochranu osobných údajov. Táto ochrana je ešte podmienená prijatím novely zákona o Policajnom zbore. V júni Slovensko ešte čaká kľúčové hodnotenie komisie, týkajúce sa ochrany 98-kilometrovej ukrajinsko-slovenskej pozemnej hranice pred ilegálnou migráciou a v septembri príprava letísk na ochranu vzdušnej hranice.
Za významné považuje Kaliňák pri ochrane pred ilegálnou migráciou dnešné odovzdanie novovybudovaného riaditeľstva hraničnej polície v Sobranciach, ktoré vzhľadom na jeho technické vybavenie a význam označil za "srdce a oko" slovenského Schengenu. Ďalšie nové alebo zrekonštruované priestory pre hraničnú políciu pribudli k dnešnému dňu v Uliči, Ubli, Podhorodi, Maťovských Voľkovciach, Veľkých Slemenciach, Petrovciach a v Čiernej nad Tisou. V Sečovciach odovzdal Kaliňák do užívania jediné zariadenie svojho druhu na území Slovenska - Útvar policajného zaistenia pre cudzincov. Všetky tieto stavby boli financované zo schengenského prechodového fondu.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
01. máj 2024 19:27