StoryEditor

Rezort školstva nesúhlasí so vznikom troch súkromných VŠ

09.01.2007, 08:00
Autor:
TASRTASR

Ministerstvo školstva SR odmieta vznik troch nových súkromných vysokých škôl (VŠ) na Slovensku. Rezort odporúča vláde neudeliť súhlas so vznikom Medzinárodnej vysokej školy Majstra Pavla v Košiciach, Vysokej školy financií a bankovníctva v Bratislave a Vysokej školy manažmentu, cestovného ruchu a informatiky tiež so sídlom v Bratislave.
Návrhy na zamietnutie žiadostí o udelenie súhlasu na vznik VŠ predložilo ministerstvo školstva v pondelok a dnes do pripomienkového konania. Založenie škôl neodporučila ani Akreditačná komisia (AK), poradný orgán vlády pre vysoké školy. Vláda pri udeľovaní súhlasu doposiaľ vždy akceptovala odporúčanie ministerstva školstva a AK.
Medzinárodná vysoká škola Majstra Pavla v Košiciach mala vyučovať päť rôznorodých študijných programov, napríklad medzinárodné vzťahy, či ošetrovateľstvo. Komisia odmietla akreditovať všetky programy z dôvodu, že škola nedokázala zaručiť ich kvalitu a naplniť obsah študijných odborov. Obe bratislavské univerzity chceli privítať záujemcov o štúdium ekonomiky a podnikového manažmentu. Komisia však školám odmietla udeliť akreditáciu pre nedostatočný počet pedagógov.
V súčasnosti pôsobí v SR desať súkromných vysokých škôl.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
09. máj 2024 02:49