StoryEditor

Monitorovanie je podľa Kaliňáka krok v ústrety občanom

17.05.2007, 12:33
Autor:
SITASITA
"Cestou monitorovania nemôžeme odpočúvať ani sledovať internetovú poštu. Ide nám o spoločnú bezpečnosť, aby sme dokázali ísť v ústrety občanom," povedal Kaliňák.

Národná rada SR schválila novelu zákona o Policajnom zbore. Jej cieľom je zapracovanie úprav súvisiacich s implementáciou schengenského acquis a s prípravou na pripojenie k Schengenskému informačnému systému. Do tohto systému budú poskytované údaje z národných informačných policajných systémov - pátranie po osobách, pátranie po dopravných prostriedkoch, pátranie po dokumentoch, pátranie po zbraniach, evidencia nežiaducich osôb a evidencia monitorovaných osôb a dopravných prostriedkov. Tesne pred záverečným hlasovaním poslanci prijali konsenzuálny návrh definície problematického pojmu monitorovanie.
Opoziční poslanci Martin Pado a Stanislav Janiš (SDKÚ-DS) v rozprave v druhom čítaní namietali, že sa v zákonoch navrhovatelia snažia stále častejšie a sofistikovanejšie vstupovať do súkromia ľudí. Minister vnútra Robert Kaliňák ich argumenty odmietol, poukazujúc na to, že ide o krok k ľuďom. Spomenul prípad z minulého týždňa, keď sa stratila duševne chorá osoba a nebolo ju možné dať rýchlo lokalizovať pomocou signálu jej mobilného telefónu alebo prípady stratených či ukradnutých mobilov i vyšetrovania, keď by sa výpisom hovorov dali vopred vylúčiť osoby, ktoré zjavne nemajú nič spoločné s trestnou činnosťou a nebude ich tak potrebné nechať odpočúvať. Podľa Kaliňáka ide pri odpore k navrhovanej norme o kampaň, ktorú vyvolali telekomunikační operátori v obave z rastu nákladov a médiá spolu s časťou opozície na ňu naleteli. "Cestou monitorovania nemôžeme odpočúvať ani sledovať internetovú poštu. Ide nám o spoločnú bezpečnosť, aby sme dokázali ísť v ústrety občanom," povedal Kaliňák.
V záujme dosiahnutia prijateľného konsenzu v problematickej otázke monitorovania otvorili dnes na podnet ministra obrany Františka Kašického rozpravu v treťom čítaní. Následne poslanec Ján Kovarčík (ĽS-HZDS) v pozmeňujúcom návrhu definoval pojem monitorovanie osôb a dopravných prostriedkov ako "spracúvanie informácií o osobách a dopravných prostriedkoch v rozsahu údajov podľa Schengenského dohovoru, ktoré získali útvary policajného zboru pri plnení svojich úloh." Martin Pado (SDKÚ-DS) označil Kovarčíkov návrh za víťazstvo zdravého rozumu.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
19. apríl 2024 21:47