StoryEditor

VŠMU udelí Václavovi Havlovi titul doctor honoris causa

28.09.2006, 14:22
Autor:
SITASITA

Václav Havel získa titul doctor honoris causa. Udelí mu ho Vysoká škola múzických umení (VŠMU) 6. októbra pri príležitosti jeho 70. narodenín. Agentúru SITA o tom informoval rektor VŠMU Ondrej Šulaj.
O udelení titulu rozhodla Vedecká a umelecká rada VŠMU. Vo vyhlásení VŠMU sa uvádza, že Václav Havel bol ocenený radou prestížnych medzinárodných ocenení, niekoľkokrát bol nominovaný na Nobelovu cenu mieru a stal sa laureátom najvyšších štátnych vyznamenaní mnohých štátov. "Osobnosť Václava Havla, jeho myšlienky, názory a postoje zasiahli aj dianie na Vysokej škole múzických umení," keďže demokratizačné zmeny na Slovensku v roku 1989 boli priamo späté aj s VŠMU, jej študentmi a učiteľmi.
Na slávnostný ceremoniál odovzdania titulu boli pozvaní prezident, zástupcovia parlamentu, členovia vlády, predstavitelia ministerstiev kultúry a školstva, rektori slovenských vysokých škôl a významné osobnosti slovenského kultúrneho, umeleckého a spoločenského života.
Václav Havel je českým spisovateľom a dramatikom, bol jedným z prvých hovorcov Charty 77, vedúcou osobnosťou politických zmien v novembri 1989, stal sa prvým prezidentom Československa po nežnej revolúcii, neskôr zastával funkciu českého prezidenta.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
25. apríl 2024 00:10