StoryEditor

V prešovskej nemocnici sú pripravení odísť z pracovísk

12.04.2006, 16:04
Autor:
TASRTASR

Štrajkujúci zdravotnícki zamestnanci Fakultnej nemocnice s poliklinikou (FNsP) J. A. Reimana v Prešove sú pripravení odísť vo štvrtok 13. apríla po 10. hodine zo svojich pracovísk. O tomto ich postupe informoval na dnešnej tlačovej konferencii v Prešove člen štrajkového výboru (ŠV) vo FNsP lekár Peter Oríšek.
Rozhodli sa tak po tom, čo podľa nich riaditeľ FNsP Peter Biroš odmieta súčinnosť so ŠV. Reagujú tiež na usmernenie vedenia nemocnice, podľa ktorého štrajkujúci nemôže byť na pracovisku.
List so svojím rozhodnutím dajú riaditeľstvu, aby vopred vedelo zvládnuť núdzový stav v nemocnici. Oríšek zdôraznil, že protestujú za všetkých, teda nielen za seba, ale aj za pacientov, aby sa zlepšili pomery v zdravotníctve. V tejto fáze nie je ich štrajk ani proti vedeniu FNsP, i keď premiérovi SR Mikulášovi Dzurindovi odovzdali 28. marca v Bratislave otvorený list s požiadavkou na vyvodenie osobnej zodpovednosti voči Birošovi za zlý stav, v akom je podľa nich prešovská FNsP.
ŠV má prehľad o tom, že sú oddelenia, kde je sto alebo 90 percent lekárov zapojených do štrajku. Oríšek si v tejto súvislosti nevie predstaviť, ako to bude fungovať, keď všetci štrajkujúci odídu z pracoviska. "Preto štrajkový výbor sa snažil vyjsť v ústrety, aby práve nedošlo k ničomu tak, že vydelí vždy každý deň pracovníkov, ktorí budú zabezpečovať starostlivosť o občana," konštatoval Oríšek. Riaditeľ ich však "posiela domov".
Riaditeľ FNsP k tomu pre skupinu novinárov po tlačovej konferencii, na ktorej nebol prítomný a ani pozvaný, dodal, že takúto informáciu získava ako prvú z médií. Podľa neho ak by aj približne 700 zamestnancov FNsP odišlo z pracovísk, neohrozí to poskytovanie zdravotnej starostlivosti. "Ich súčinnosť, ktorá bola deklarovaná asi takým spôsobom, že od siedmej rána do pol štvrtej budeme štrajkovať, od pol štvrtej nebudeme štrajkovať a zase budeme štrajkovať, to nie je súčinnosť," zdôraznil. Pripomenul, že o rozsahu zdravotníckej starostlivosti vo FNsP rozhoduje jej vedenie, a nie štrajkujúci.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
16. apríl 2024 07:34