StoryEditor

O tom, či Mikuláša Č. prepustia z väzby, súd zatiaľ nerozhodoval

29.01.2007, 16:00
Autor:
TASRTASR

Krajský súd v Banskej Bystrici už má písomné rozhodnutie Najvyššieho súdu SR o tom, že nevyhovel prešovskej Krajskej prokuratúre, ktorá v prípade Mikuláša Č., údajného šéfa banskobystrického podsvetia, vzniesla námietku zaujatosti banskobystrických sudcov. Senát spomínaného krajského súdu tak rozhodne, či Mikuláš Č. zostane vo väzbe, alebo obvineniam z ďalších vrážd bude čeliť na slobode. Termín, kedy rozhodne, zatiaľ nie je určený, známy by mal byť na budúci týždeň. Pre TASR to dnes uviedol predseda Krajského súdu v Banskej Bystrici Ján Bobor.
Odňatie kauzy Mikuláša Č. a jeho spoločníkov navrhla prešovská prokuratúra pre údajné prepojenie obhajcov Mikuláša Č. so sudcami banskobystrického Krajského súdu. Bývalý obhajca Mikuláša Č. Ľubomír Samuel podľa nej neštandardným spôsobom zasahoval do nezávislej rozhodovacej právomoci tamojšieho nielen krajského, ale aj okresného súdu. Keď vyplynuli tieto skutočnosti, Mikuláš Č. vypovedal Samuelovi plnú moc.
Krajský súd v Banskej Bystrici bude rozhodovať o dvoch sťažnostiach prešovského prokurátora proti uzneseniu Okresného súdu Banská Bystrica. Prvá námietka bola voči prepusteniu Mikuláša Č. z väzby a druhá proti odmietnutiu obžaloby a vráteniu veci prokuratúre na došetrenie.
"Tak isto bude musieť rozhodnúť aj o námietkach sudcu Okresného súdu Banská Bystrica doktora Pulmana, nakoľko sa cíti byť vo veci zaujatý. A to vzhľadom k námietke krajského prokurátora v Prešove," dodal predseda Bobor.
Senát Okresného súdu Banská Bystrica 21. decembra odmietol obžalobu prešovského krajského prokurátora na Mikuláša Č. a na jeho troch spoločníkov. Obžalovaní sú z dvoch vrážd. Súd vec vrátil prokurátorovi na ďalšie doplnenie. Na predbežnom prerokovaní obžaloby senát rozhodol aj o prepustení Mikuláša Č. z vyšetrovacej väzby. Ďalšieho obžalovaného Jozefa M., švagra Mikuláša Č., ponechal vo väzbe. V tej zatiaľ zostal aj Mikuláš Č., pretože prokurátorka podala voči uzneseniu Okresného súdu Banská Bystrica sťažnosť. Voči verdiktu senátu sa odvolali obžalovaní a ich advokáti.
Štyridsaťročného Mikuláša Č. a Slavomíra S. obžaloval prokurátor za vraždu Imricha Oláha, ktorej sa mali dopustiť v polovici roku 1997. Mikuláša Č. prokurátor obžaloval aj z vraždy banskobystrického podnikateľa Mariána Karcela, ktorú si prostredníctvom ďalšieho obžalovaného a svojho advokáta Daniela M. mal objednať z väzenia. V tomto prípade je obžalovaný aj Jozef M. Prokurátor pôvodne obžaloval aj Karola Szatmáriho, avšak konanie voči nemu zastavil po tom, ako ho zavraždili.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
04. máj 2024 20:42