StoryEditor

Mečiar považuje stratu spisu Širokého za škandál

26.09.2006, 15:04
Autor:
TASRTASR

tratu spisu prezidenta Slovenského zväzu ľadového hokeja Juraja Širokého z Ústavu pamäti národa (ÚPN) považuje šéf ĽSHZDS Vladimír Mečiar za škandál.
Tvrdí, že ústav urobil niekoľko vážnych chýb a jeho dokumentácia je nedôveryhodná. Materiály Štátnej bezpečnosti (ŠtB) slúžili podľa neho ako podklad alebo zámienka na rôzne politické konania voči osobám a skupinám.
"Prečo sa práve u tejto osoby spis stratil? Znamená to, že sa takýmto spôsobom zlikvidovali dôkazy? Nebude to prvý raz. Sám poznám prípady, keď dôstojníkom ŠtB Ján Langoš vydával na federálnom ministerstve potvrdenia, že neboli spolupracovníkmi ŠtB," povedal Mečiar v rozhovore pre TASR.
Dokumentáciu ÚPN považuje predseda ĽS-HZDS za nedôveryhodnú na rozhodovanie o osudoch ľudí. Spomenul, že dokumenty ŠtB prevážal poslanec za KDH Vladimír Palko ešte v roku 1992 ako námestník riaditeľa Federálnej bezpečnostnej a informačnej služby do Brna a do Prahy. "Koľko sa vrátilo? V akom stave sa vrátilo? Čo bolo prerobené?" spýtal sa Mečiar. Ako ďalšiu chybu ÚPN vníma, že bez akéhokoľvek politického rozhodnutia zverejnil dokumenty o zahraničnej činnosti tajných služieb. Považuje to za porušenie bezpečnostných záujmov štátu a odkrývanie agentúrnej siete v zahraničí, pričom upozorňuje, že v mnohých prípadoch nešlo o politické činy, ale napríklad o boj s organizovaným zločinom.
Mečiar nevidí opodstatnenie ďalšej právnej garancie ÚPN v jeho súčasnej podobe, domnieva sa, že ústav môže súčasťou niektorých iných inštitúcií. S ministrom spravodlivosti Štefanom Harabinom zatiaľ nehovoril o návrhu na jeho zrušenie, návrh však môžu podať aj poslanci parlamentu. "Je to otázka, ako sa urobia dohody," uzavrel predseda ĽS-HZDS.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
03. máj 2024 01:11